Μαρόκο: Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και γιατρών

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και γιατρών για να καλύψουν τις ελλείψεις στο υγειονομικό σύστημα, εξετάζει η κυβέρνηση στο Μαρόκο, καθώς η χώρα «μάχεται» με την πανδημία.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Χαλίντ Αΐτ Ταλέμπ, ο οποίος μίλησε στο Reuters, η χώρα εξετάζει αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα, αλλά και επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας.

«Τα νοσοκομεία έχουν ‘οξεία έλλειψη’ 32.000 γιατρών και 65.000 νοσηλευτών, ένας αριθμός που καθιστά δύσκολη τη γρήγορη εκπαίδευση καθώς μόνο 1.200 γιατροί αποφοιτούν κάθε χρόνο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε γιατρούς που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στο εξωτερικό να εργαστούν στο Μαρόκο, ενώ έχει ήδη άρει τα νομικά κωλύματα για επενδύσεις, προκειμένου να ενθαρρύνει τις ξένες εταιρίες να συμμετάσχουν στο υγειονομικό σύστημα του Μαρόκου.

Σημειώνεται ότι παρά τα αυστηρά μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν χθες τα 7.336 από περίπου 100 τον περασμένο μήνα και ο Αΐτ Ταλέμπ ανέφερε ότι ο αριθμός αναμένεται να κορυφωθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου και να μειωθεί τον Μάρτιο.

«Είναι απίθανο να φθάσουμε έως την επαναφορά του πλήρους lockdown. Ωστόσο, η περαιτέρω αυστηροποίηση περιοριστικών μέτρων εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, το Μαρόκο είναι η πλέον εμβολιασμένη χώρα της Αφρικής. Από τα 28,5 εκατ. πολίτες, που είναι ο αριθμός-στόχος, το 83% έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων και το 19% την ενισχυτική.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα