Στη γαλλική πολιτική σκηνή, η παθιασμένη ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων έχει γίνει γνωστή ως “η άλλη Μαρίν” για την αντίθεσή της προς τη Μαρίν Λεπέν και αρχίζει να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας από την ακροδεξιά συνονόματή της.
Καθώς παραμένει η πολιτική αναταραχή στην οποία βύθισε τη Γαλλία η απόφαση του προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές, η Μαρίν Τοντελιέ, έχει αναδειχθεί σε έναν απροσδόκητα ισχυρό πολιτικό παίκτη, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη μια συμβιβαστική υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.
Προερχόμενη από την εκλογική περιφέρεια της Μαρίν Λεπέν, η Τοντελιέ έχει συγκεντρώσει την προσοχή ως αφοσιωμένη αντίπαλος της εθνικιστικής πολιτικής της.
Τη βλέπουν με καλό μάτι οι κεντρώοι
Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, η νεαρή ηγέτης των Γάλλων Πρασίνων ενδέχεται να βρεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η Μαρίν Τοντελιέ υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της δημιουργίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου και έχει το πλεονέκτημα ότι τη βλέπουν με καλύτερο μάτι οι κεντρώοι που συμμετέχουν στην αριστερή συμμαχία – τη νικήτρια έκπληξη των κοινοβουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Η 37χρονη επικεφαλής των Πρασίνων έχει βρεθεί από τη σχετική αφάνεια στο επίκεντρο του συνεχιζόμενου πολιτικού δράματος της Γαλλίας. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και φορώντας ένα χαρακτηριστικό πράσινο σακάκι, η Μαρίν Τοντελιέ διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνομιλίες για τη δημιουργία μιας λειτουργικής κυβέρνησης και έχει παρουσιαστεί ως το πρόσωπο κλειδί που επιδιώκει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην ακροαριστερά France Unbowed του Μελανσόν και τους Σοσιαλιστές.
“Αν εξαρτώνταν από τους Οικολόγους, θα είχαμε ήδη κυβέρνηση”, είπε η Μ. Τοντελιέ την Παρασκευή στο BFM TV απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το γιατί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ακόμη καταφέρει να ορίσει τον δικό του υποψήφιο για πρωθυπουργό.
Οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της Μαρίν Τοντελιέ στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οι οποίοι κέρδισαν υπερδιπλάσιες έδρες από τους Πράσινους, αρνήθηκαν να δεχτούν ο ένας τον υποψήφιο πρωθυπουργό που πρότεινε ο άλλος. Αντίθετα, οι Πράσινοι “δε μπλόκαραν τις συνομιλίες”, είπε η Μ. Τοντελιέ.
Ενώ δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τις δικές της φιλοδοξίες και προσπαθεί πραγματικά να αποτυπώσει τις εσωτερικές διαμάχες εντός του Λαϊκού Μετώπου – το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους Γάλλους κομμουνιστές – η Μαρίν Τοντελιέ έχει προσπαθήσει συστηματικά τις τελευταίες μέρες να δώσει μια εικόνα εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η οποία πάντως αρχίζει να φθείρεται.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών που οδήγησαν σε ένα μετέωρο κοινοβούλιο, κανένα από τα τρία μεγάλα κομματικά μπλοκ δεν φαίνεται κοντά σε συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επιλέξει να παραμένει ως επί το πλείστον στο παρασκήνιο μετά το εκλογικό του στοίχημα που βύθισε τη χώρα σε αδιέξοδο.
Συγκρούστηκε με Λεπέν, Λεμέρ, Μελανσόν
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση αλλά χρειάζεται άλλους 100 βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και οι Πράσινοι αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος αυτής. Όμως, η Τοντελιέ έχει κερδίσει αξιοπιστία με την ιστορία των διαδοχικών συγκρούσεών της με τη Μαρίν Λεπέν, την κυβέρνηση του Μακρόν καθώς και τον ακροαριστερό Μελανσόν.
Η ηγέτης των Γάλλων Πρασίνων κατάγεται από το Henin-Beaumont, μια περιοχή του βορρά που αποτελεί προπύργιο της Λεπέν και της Εθνική Συσπείρωσης. Η Τοντελιέ που μπήκε στην πολιτική προς 15 χρόνια αμφισβήτησε τη Λεπέν στην περιφέρειά της στις βουλευτικές εκλογές το 2012, το 2017 και το 2022, χάνοντας με τραγικά ποσοστά στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά κερδίζοντας το 39% των ψήφων το 2022, χάρη στο συνασπισμό των Πρασίνων με την αριστερά.
Η Τοντελιέ έχει ασκήσει επίσης κριτική στον Μελανσόν επειδή κατέβασε υποψήφιο στο Henin-Beaumont το 2012 χωρίς προηγούμενες συνδέσεις με την περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον “διχαστικό”.
Τέλος, άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας τον ως “αδύναμο και προνομιούχο” για αυτό που κατά την ίδια ήταν η άρνησή του να στηρίξει το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο κέντρου – αριστεράς κατά της ακροδεξιάς στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Χάρη στην αύξηση της προβολής της η Μαρίν Τοντελιέ αύξησε εντυπωσιακά τη δημοφιλία της μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες – βρίσκεται όμως πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το Les Echos που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
“Έγινε πολύ πιο γνωστή κατά τη διάρκεια των εκλογών, κάτι που δεν ήταν πριν”, δήλωσε ο πρόεδρος του Elabe, Μπερνάρ Σανάν. “Έχει τη φήμη μεταξύ των υποστηρικτών της αριστεράς ως εκείνη που έφερε κοντά την αριστερά”.