Μακρόν: Ζούμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό The Economist, αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει ότι πρέπει «να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στον Economist, o Εμ. Μακρόν επαναλαμβάνει την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ», τονίζει ο Μακρόν και εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον του Άρθρου 5, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Εάν το καθεστώς του Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα τη συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει ακόμη τρεις μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη: το γεγονός ότι ξέχασε ότι αποτελεί κοινότητα, την αποδέσμευση της αμερικανικής πολιτικής από το ευρωπαϊκό σχέδιο και την ανάδυση της κινεζικής ισχύος η οποία «περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη».

«Υπάρχουν σήμερα μία σειρά από γεγονότα που μας φέρνουν στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί.

Δεύτερος κίνδυνος: οι ΗΠΑ παραμένουν «ο μεγάλος μας σύμμαχος» , αλλά «κοιτάζουν αλλού» προς «την Κίνα και την αμερικανική ήπειρο», μία μετατόπιση που έγινε υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Και για πρώτη φορά, «έχουν έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν συμμερίζεται την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου και η αμερικανική πολιτική αποσυνδέεται από αυτό το σχέδιο».

Τέλος, η ανακατανομή των ισορροπιών στον κόσμο συμβαδίζει με την ανάδυση εδώ και 15 χρόνια μίας κινεζικής δύναμης που δημιουργεί έναν κίνδυνο διπολισμού και περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη.

«Η σύμπραξη με την Ευρώπη μοναδική επιλογή για τη Ρωσία»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ε. Μακρόν σημειώνει πως η Ρωσία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να συμπράξει με την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι το σημερινό ρωσικό μοντέλο δεν μπορεί να διαρκέσει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Βλ. Πούτιν έχει διαμορφώσει ένα αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα λόγω του συντηρητισμού του, αλλά δεν βλέπω πώς μακροπρόθεσμα το σχέδιό του μπορεί να μην είναι μία σύμπραξη με την Ευρώπη».

Κατά την γνώμη του προέδρου της Γαλλίας, η Ρωσία θα δυσκολευθεί «να ανασυγκροτηθεί σε δύναμη μόνη». «Θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν με τα λάθη μας της δώσαμε ισχύ».

«Σήμερα, αξιοποιεί το παιγνίδι της στην Συρία, εξαιτίας των δικών μας λαθών. Της δίνουμε λίγο αέρα και κατά συνέπεια μπορεί να παίζει», προσθέτει.

«Ενας δεύτερος δρόμος προς τον οποίο μπορεί να κατευθυνθεί η Ρωσία είναι το ευρασιατικό μοντέλο», τονίζει ο Μακρόν αναφερόμενος στην προσέγγιση της Μόσχας με το Πεκίνο.

«Δεν πιστεύω ούτε μία στιγμή ότι η στρατηγική του είναι να μετατραπεί σε βασάλο της Κίνας. Και άρα, τι επιλογές του μένουν; Η επαναφορά μίας πολιτικής ισορροπίας με την Ευρώπη», προβλέπει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά Νέα