Μακρόν-Ζελένσκι: Να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ζαπορίζια

Την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα Δευτέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά για το θέμα την Κυριακή με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, ο Γάλλος και ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούν πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην παράνομη κατοχή του πυρηνικού σταθμού από τη Ρωσία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τις ανάγκες που έχει η Ουκρανία ενόψει χειμώνα. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη διεθνή διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν πως απόλυτη προτεραιότητα της διάσκεψης θα πρέπει να είναι το ζήτημα της παροχής ενέργειας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα