Μακρόν: Σχεδιάζεται ταμείο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αγορά όπλων για την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ταμείου ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση για την αγορά όπλων προς υποστήριξη της Ουκρανίας απευθείας από κατασκευαστές όπλων.

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι ο χειμώνας 2023/2024 θα είναι ακόμη πιο δύσκολος για τους Ευρωπαίους όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου. “Θα εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες με τους προμηθευτές φυσικού αερίου και θα συντονιστούμε με τις μεγάλες ασιατικές χώρες – εταίρους για τις αγορές φυσικού αερίου”, τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ για τις αγορές ενέργειας. “Η χρηματοδότηση των ενεργειακών σχεδίων ορισμένων χωρών δημιούργησε εντάσεις στην ΕΕ”, σημείωσε.

“Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι η ταχύτερη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα”, υποστήριξε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν δήλωσε ακόμη ότι “πρέπει να μιλάμε με σύνεση”, αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ , στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για πυρηνικό “Αρμαγεδδώνα” μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Nord Stream, λέγοντας ότι “διεξάγεται έρευνα μετά τις διολιοφθορές στον Nord Stream, αλλά οι Σκανδιναβοί ηγέτες δήλωσαν ότι είναι αδύνατον να πούμε σε αυτό το στάδιο ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ”.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης Πράγα ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου MidCat ώστε να υπάρξει μια “ρεαλιστική λύση”. Ο Μακρόν είχε προηγουμένως ταχθεί κατά του έργου – το οποίο υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γερμανία ως εφεδρικό σχέδιο για τις “παγωμένες” παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα