

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εξέφραζε την πλήρη στήριξή του στο Ισραήλ, μίλησε αιχμηρά για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα σχέδιά του κατά της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσε, καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν.
Ο Μακρόν κάλεσε, επίσης, το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς τη Χαμάς.
“Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια“ είπε ο Μακρόν.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ-Βρετανία: Έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν για διάλογο και αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή το βράδυ.
Ιράν-ΗΠΑ: Σοβαρές και ενθαρρυντικές οι συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στο Ομάν
Οι ΗΠΑ και το Ιράν ολοκλήρωσαν χθες Κυριακή στη Μούσκατ τον τέταρτο κύκλο διαπραγματεύσεων.
Τουλάχιστον 21 νεκροί σε τροχαίο στη Σρι Λάνκα
Τουλάχιστον 21 επιβάτες λεωφορείου που μετέφερε βουδιστές προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι.
Συμφωνία Βιετνάμ-Ρωσίας για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ενέργειας
Το Βιετνάμ και η Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε γρήγορες διαπραγματεύσεις και να υπογράψουν.