Μακρόν: Δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Αλ Σαράα εν μέσω επικρίσεων από την αντιπολίτευση

Τον Σύρο πρόεδρο, Άχμεντ αλ Σαράα δέχτηκε σήμερα Τετάρτη, στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πρώτο του ταξίδι σε χώρα της Δύσης αφού ανέλαβε την εξουσία, ως επικεφαλής ενός ισλαμιστικού συνασπισμού, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Δεκέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε με χειραψία τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, στην αυλή του προεδρικού μεγάρου. Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

Ο Μακρόν δέχτηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς για την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρώην τζιχαντιστή ηγέτη της Συρίας. “Κατάπληκτη” δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας τον Σαράα “τζιχαντιστή που πέρασε από το ΙΚ και την Αλ Κάιντα”.

“Το κόκκινο χαλί των Ηλυσίων θα έχει το χρώμα του αίματος των θυμάτων της ισλαμιστικής τρομοκρατίας”, σχολίασε από την πλευρά του ο σύμμαχός της, ο υπερσυντηρητικός βουλευτής Ερίκ Σιοτί. Για “βαρύ λάθος” του προέδρου έκανε εξάλλου λόγο ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ, λέγοντας ότι “δεν υποδεχόμαστε ηγέτες που είναι πρώην τρομοκράτες, μέλη οργανώσεων που θέλουν να επιτεθούν στη Γαλλία”. Ωστόσο ο πρώην υπουργός και μέλος των Ρεπουμπλικάνων Ξαβιέ Μπερτράν εκτίμησε ότι “εκείνοι που επικρίνουν τον Εμανουέλ Μακρόν δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους”.

Οι σφαγές που στοίχισαν τη ζωή σε 1.700 ανθρώπους, κυρίως Αλαουίτες, τον Μάρτιο, οι πρόσφατες μάχες με τους Δρούζους και οι ωμότητες που κατέγραψαν μη κυβερνητικές οργανώσεις εγείρουν αμφιβολίες για την ικανότητα των νέων αρχών να ελέγξουν ορισμένους εξτρεμιστές μαχητές, συμμάχους τους.
Play Video

Πολλές δεκάδες μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων της Συρίας διαδήλωσαν νωρίτερα στο Παρίσι. “Τζολάνι (σ.σ. το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Σαράα) φύγε!, Φύγε από τη Γαλλία, φύγε από τη Συρία”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, Αλαουίτες, Δρούζοι, χριστιανοί και σουνίτες μουσουλμάνοι. “Επειδή άλλαξε ρούχα, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε κάποιος που μπορείς να τον συναναστραφείς”, είπε ο Ίσα Άλι, ο πρόεδρος της γαλλοαλαουιτικής συλλογικότητας που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Η γαλλική προεδρία ωστόσο ελπίζει ότι με τη συνάντηση αυτή θα συμβάλει ώστε η πολιτική μετάβαση να οδηγήσει σε μια “ελεύθερη, σταθερή, κυρίαρχη Συρία που θα σέβεται όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας”, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τόνισε επίσης ότι το Παρίσι δεν είναι “αφελές”, αλλά γνωρίζει “το παρελθόν” ορισμένων Σύρων ηγετών και απαιτεί να μην επιδεικνύουν “προσήνεια” στα “τρομοκρατικά κινήματα”.

Ο Μακρόν θα ζητήσει επομένως από τον προσκεκλημένο του να φροντίσει ώστε “ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας να γίνει πραγματικότητα” και να δικαστούν όσοι ευθύνονται για βιαιοπραγίες εναντίον αμάχων, πρόσθεσε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. “Το αίτημά μας είναι να προστατευθούν όλοι οι πολίτες, όποια και είναι η καταγωγή τους, όποια και αν είναι η θρησκεία τους”, τόνισε η προεδρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα