

Η Γαλλία “αποφάσισε να μην συμμετάσχει” στις αεροπορικές επιθέσεις του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού εναντίον των Χούθι της Υεμένης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
“Η Γαλλία αποφάσισε να μην ενταχθεί σε έναν συνασπισμό που εξαπολύει προληπτικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στο έδαφός τους. Γιατί; Επειδή ακριβώς επιδιώκουμε με τη στάση μας να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι “στρατιωτικής” αλλά “διπλωματικής” φύσεως.
Πηγές ΕΕ: “Πράσινο φως” για ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό “πράσινο φως” για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν στο μεταξύ χθες Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επιακλέστηκε το πρακτορείο Reuters.
Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.
Σχετικά Νέα
Η Qatar Airways θα αγοράσει 160 αεροσκάφη από την Boeing έναντι 200 δισεκ. δολαρίων
Το Κατάρ υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία για την αγορά δεκάδων αεροσκαφών από την αμερικανική.
Αίγυπτος: Συμφωνίες με ξένες εταιρείες για έρευνες πετρελαίου και επενδύσεις $221 εκατ.
Το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου υπέγραψε την Τετάρτη πέντε συμφωνίες με διάφορες ξένες εταιρείες.
Η Εσθονία καλεί Ρώσο διπλωμάτη μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό
Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάλεσε τον ανώτατο αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας μετά την.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για το “ξερίζωμα των Παλαιστινίων”
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλε σήμερα το Ισραήλ ότι δημιουργεί τις συνθήκες για.