Μαγιορκίνης: Υπερβολική η πρόβλεψη για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε την έκθεση του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων. “Είναι δύσκολο να κάνουμε μια εκτίμηση. Αναφέρεται συνολικά στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η πρόβλεψη αφορά και χώρες με χαμηλά κρούσματα και θα ανέβουν. Για την Ελλάδα ήδη έχουμε δει μια επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πολύ επιφυλακτικά υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα που αναφέρονται” πρόσθεσε.

“Ο ιός μπορεί να μας εκπλήξει. Στην Ολλανδία από εκεί που είχαν ελάχιστα κρούσματα ξαφνικά είδαν 15.000. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προβλέψεις που δεν μπορώ να στηρίξω με επιστημονικό τρόπο. Πάμε ημέρα με την ημέρα. Υπάρχουν κάποια βήματα αισιοδοξίας ότι δεν θα δούμε αυτά τα νούμερα πάνω από 10.000 κρούσματα που αναφέρονται” σημείωσε.

“Οτιδήποτε αναφέρεται σε πάνω από 10.000 κρούσματα, δεν νομίζω ότι έχει αρκετά στοιχεία να το στηρίξει αυτή τη στιγμή. Είναι μια πρόβλεψη που πιστεύω είναι υπερβολική. Δεν αποκλείεται να συμβεί, αλλά δεν έχουμε στοιχεία” διευκρίνισε. “Στον εμβολιασμό θα κριθεί πόσοι θα μπουν στο νοσοκομείο. Αν δούμε την πορεία των ασθενών, ένας εμβολιασμένος έχει καλύτερη πορεία από έναν ανεμβολίαστο. Λογικά θα είναι ηπιότερο το κύμα από τα κύματα που είδαμε τις προηγούμενες φάσεις” περιέγραψε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα