Μαγιορκίνης: Πιθανά νέα μέτρα και στα αστικά κέντρα, αν δεν «πέσουν» τα κρούσματα

Το «άλμα» που παρατηρείται στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων όπως αυτά καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, ανησυχεί τους ειδικούς.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, εκφράζει την ανησυχία του για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία 24 ώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες και πρόσθεσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά μέτρα.

Σχολιάζοντας τα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα είναι επαρκείς ενώ θα πρέπει να φανεί μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν εν μέσω του δεύτερου κύματος και συμπλήρωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα.

Εξήγησε μάλιστα ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, το καλό σενάριο σχετικά με την επιδημία στην χώρα μας είναι να δούμε μια σταθεροποίηση και μια συρρίκνωση των κρουσμάτων ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Εθνικού Δημόσιου Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν ακόμη 230 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Από τα σημερινά κρούσματα, τα 65 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 47 στην Αττική.

Σε συνολικά μεγέθη, οι νεκροί από την πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας ανέρχονται σε 226, με τρεις νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και τα κρούσματα αγγίζουν τα 6.858.

Σχετικά Νέα