«Μάχη» στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Οι «27» θα κληθούν να συμφωνήσουν επί του ύψους του προϋπολογισμού, της τάξεως των 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ, και την κατανομή των πόρων σε τομείς και επιμέρους ενότητες, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία, η συνδρομή προς τις μειονεκτούσες περιφέρειες, η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία, η έρευνα, η μετανάστευση κ.ά.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν προσέλθει στη συνεδρίαση από διαφορετικές αφετηρίες, με τις συνομιλίες να θεωρούνται δεδομένο πως θα είναι σκληρές, μακρές και πολύπλοκες.

Οι σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών – μελών μοιάζουν αγεφύρωτες, με συνέπεια οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις και τα αναμενόμενα παζάρια να μην προεξοφλούν αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπενθυμίζεται πως πριν από επτά χρόνια, χρειάσθηκαν δύο σύνοδοι κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας επί του προηγούμενου πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020).

Η επίδραση του Brexit

Ακόμα ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση, είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά το Brexit. Μοιραία, ο προϋπολογισμός 2021-2027 δεν θα περιλαμβάνει τη σημαντική συμβολή της Βρετανίας που ανερχόταν σε 60-75 δισ. ευρώ για επτά χρόνια και αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά τη Γερμανία) χρηματοδότηση.

Συνεπώς, το Βερολίνο είναι αυτό που θα κληθεί να συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος για να κλείσει η τρύπα του Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει στείλει εξαρχής το μήνυμα για «πολύ σκληρές και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις».

Η πρόταση Μισέλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προβεί σε συμβιβαστική πρόταση για το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η οποία απέκτησε αμέσως υποστηρικτές αλλά και διαφωνούντες.

Μεταξύ άλλων, ο Σ. Μισέλ προτείνει προϋπολογισμό ύψους 1.094 δισ. ευρώ (41 δισ. ευρώ λιγότερα από τις προτάσεις της Κομισιόν), σημαντική μείωση των δαπανών στη γεωργία και την πολιτική συνοχής (σε σχέση με την περίοδο 2014-2020),  22 δισ. ευρώ για την πολιτική μετανάστευσης, 14,3 δισ. ευρώ για την ασφάλεια και άμυνα, καθώς και 149,5 δισ. ευρώ για ψηφιακή οικονομία, έρευνα, ενέργεια κ.ά.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Κομισιόν, μεταξύ των προτεραιοτήτων της οποίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ψηφιακή οικονομία, θα ήθελε το ύψος του προϋπολογισμού να φθάσει το 1,114% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Εξάλλου, οι Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία δεν θέλουν το σύνολο ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος της Ε.Ε. Σε αυτές ενδεχομένως θα ενταχθεί και η Γερμανία.

Επίσης το Βερολίνο (αλλά και άλλα μέλη) θέλουν κατανομή των πόρων ευνοϊκή προς τις νέες προτεραιότητες όπως έρευνα, άμυνα, μετανάστευση, σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών, όπως η αγροτική πολιτική και η πολιτική σύγκλισης.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστηριζόμενη από την Ισπανία, που πιέζεται από αγροτικές κινητοποιήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης αποτελούν τους υπέρμαχους της «σύγκλισης» και επιθυμούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο όσα κατευθύνονται προς αυτήν την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι τοποθετήσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών χωρών πριν από τη σύνοδο, που έδιναν μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος της Κομισιόν): «Θα είναι μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση. Είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Άνγκελα Μέρκελ (καγκελάριος Γερμανίας): «Η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο…Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια… Θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα… επίσης νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά».

Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε».

Σεμπάστιαν Κουρτς (καγκελάριος Αυστρίας): «Θα έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία».

Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, επιδιώκει υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες και επιθυμεί έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα