Μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για το «επιτελικό κράτος»

Μετωπική σύγκρουση  και μάλιστα σε υψηλούς τόνους μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», με τους δύο ηγέτες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πλειάδα ζητημάτων.

Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την ψήφισή του, «το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου». Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: «Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει τον ρόλο των ικανών αξιωματούχων», τόνισε. Σημείωσε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους

Στη συνέχεια πραγματοποίησε παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κάνει προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους». «Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του. «Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής.. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ», αναρωτήθηκε. «Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. «Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα τότε. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα