Mάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα ανά την Ελλάδα

Δεκάδες μέτωπα φωτιάς μαίνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν σήμερα από νωρίς το πρωί τις προσπάθειες ελέγχου τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σήμερα το πρωί η μεγαλύτερη εστία φωτιάς, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην Παλαιόπολη Κυθήρων αντιμετωπίζεται από δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή που ενισχύθηκαν και αποτελούνται από 40 πυροσβέστες, 19 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα του δήμου. Οι ενισχυμένοι άνεμοι που πνέουν στο νησί, αποτελούν τον μεγαλύτερο «εχθρό» των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο Σάμου, η οποία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και «οδήγησε» στην προληπτική εκκένωση τουλάχιστον πέντε ξενοδοχείων της περιοχής. Το Σάββατο χρειάστηκε να εκκενωθούν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία και οι περίπου χίλιοι τουρίστες μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα καταλύματά τους. Αναγκαίο κρίθηκε εξάλλου, να απομακρυνθούν άνθρωποι και από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα. Οι ισχυροί άνεμοι πάντως που έπνεαν χθες στην περιοχή έχουν εξασθενήσει, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Καστρίτσα Ιωαννίνων, Βροντερό Φλώρινας, Ριόλο Αχαΐας και Γύθειο Λακωνίας, με την κατάσταση των μετώπων να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Σάββατο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, στη Βάρδα Κυλλήνης και στα Κρητικά στην Κέρκυρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για τη σήμερα, Κυριακή 25 Αυγούστου, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σχετικά Νέα