Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Εύβοια: Κάηκαν 28.000 στρέμματα

Τα χρώματα έχουν φύγει από το πευκοδάσος της Αγριλίτσας, καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε μαύρο και γκρι. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης έχει μετατρέψει το παρθένο πευκοδάσος Natura σε φάντασμα αυτού που ήταν πριν μερικές ώρες. Παντού στάχτη, μυρωδιά καμένου και ο ήχος από αεροσκάφη που δίνουν αγωνιώδη μάχη για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από το δάσος της κεντρικής Εύβοιας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Εύβοια: Κάηκαν 28.000 στρέμματα

Φωτιά καμένα

Οι επιμέρους φωτιές, του συνολικού μετώπου που ξεπέρασε σε μήκος τα 11,5 χιλιόμετρα, καίνε σε δύσβατα σημεία δυο χιλιόμετρα από το χωριό Σταυρός το οποίο έχει εκκενωθεί αλλά και σε χαράδρες μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Φωτιά καμένα

Στο οδοιπορικό στα βίντεο που ανέβασε το “Adventure Evia” στο Facebook αποτυπώνονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

Δεξιά και αριστερά από τον δρόμο υπάρχουν καμένα, παντού στάχτη, δέντρα καπνίζουν, ενώ παντού υπάρχει η μυρωδιά καμένου.

Η ολονύκτια μάχη που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, χαρακτηρίστηκε επιτυχής καθώς απεφεύχθη η εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα τα Ψαχνά σώθηκαν από το μέτωπο που κατέβαινε προς τα εκεί, καθώς μπουλντόζες πρόλαβαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. Από νωρίς το πρωί σήμερα, τα εναέρια μέσα της Ελλάδας, μαζί με αυτά που έστειλε η Ιταλία, πραγματοποιούν αδιάκοπα ρίψεις νερού, μιας και πλέον η “μάχη” δίνεται ενάντια στις συνεχείς λόγω του αέρα, αλλά και απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις.

Φωτιά καμένα

Λίγο πριν τις 16.00, το πύρινο μέτωπο κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη αναζωπυρώθηκε, με τις φλόγες να εξαπλώνονται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Άμεσα η δύναμη της πυροσβεστικής οργανώθηκε και το μέτωπο αντιμετωπίστηκε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν έχουν αποφευχθεί οι αναζωπυρώσεις ενώ, πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στα χωριά Σταυρός και Πλατανιά, όπου εκεί το μέτωπο αναζωπυρώνεται. Παρ’ όλα αυτά “δεν είναι αναζωπυρώσεις που μας ανησυχούν”, τόνισε ο εκπρόσωπος αναφέροντας επίσης ότι: “ευελπιστούμε ότι μέχρι το βράδυ θα είναι καλύτερα τα πράγματα”.

Στο σημείο παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Φωτιά καμένα

Φωτιά καμένα

Μπακογιάννης: Δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή

Δύο ενεργά μέτωπα της φωτιάς παραμένουν στην Εύβοια, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Σύμφωνα με το skai.gr, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα στις περιοχές Πλατάνια και Κοκκάλα, ενώ καταγράφονται αναζωπυρώσεις κοντά στο χωριό Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες το μεσημέρι. Αυτή τη στιγμή δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης. Παράλληλα έκανε λόγο για πολύ δύσκολη μάχη με τις φλόγες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και δήλωσε ότι η βελτιωμένη κατάσταση που καταγράφεται σήμερα το πρωί οφείλεται και στο γεγονός ότι οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της νύχτας άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Στο Συντονιστικό Κέντρο “Όλυμπος” ο Μητσοτάκης

Δραστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την την Εύβοια και το κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, “Όλυμπος”, όπου μετέβη προκειμένου να ενημερωθεί από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες τα ξημερώματα στο κέντρο του νησιού. Έκανε λόγο για δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και τόνισε ότι θα ζητήσει άμεση καταγραφή της έκτασης της ζημιάς, ούτως ώστε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά. “Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους και από δω και πέρα θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το δύσκολο έργο της μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε”, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν “αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση” όπως είπε.

Πρώτο μέλημα του ίδιου και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος φτάνει προς το τέλος της τόνισε ότι “θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία”.

Συνάντηση με Χρήστο Στυλιανίδη

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU. “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα