Μάχη για τις 1000 μονάδες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από την πτώση στις 998 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα αυτήν την ώρα, με τους αγοραστές να παρεμβαίνουν σε επιλεγμένους τίτλους ώστε να μην χαθούν τα τετραψήφια επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,07% στις 1.019,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.480,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,15% στις 737,14 μονάδες.

Νωρίτερα το indicator.gr έγραφε:

Να διατηρηθεί στο επίπεδο των 1.000 μονάδων προσπαθεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, αν και βρέθηκε ακόμη και στις 998 μονάδες, στη σκιά της “δαπανηρής” για τους ομολογιούχους συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, η οποία και έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,38% στις 1.006,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.439,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,36% στις 718,68 μονάδες.

Ομολογιακό κραχ…
Μπορεί ένας από τους αρχαιότερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, η Credit Suisse, να εξαγοράστηκε από την UBS, ωστόσο η ολική απώλεια των ομολογιούχων AT1, προκαλεί τεράστιες ρωγμές στην επενδυτική εμπιστοσύνη σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Είναι μια συμφωνία που έγινε δεκτή με μεγάλη οργή από τους ομολογιούχους, καθώς δεν περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η διαγραφή ομολόγων είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχει υποστεί μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά AT1 -ύψους 275 δισ. δολαρίων- επισκιάζοντας κατά πολύ τις απώλειες περίπου 1,35 δισ. ευρώ που υπέστησαν οι κάτοχοι ομολόγων κατώτερης εξασφάλισης της ισπανικής τράπεζας Banco Popular το 2017, όταν απορροφήθηκε από την Banco Santander SA για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Όπως έχει αναφέρει και η Beta Securities, ένα από τα ζητούμενα ήταν –και είναι- να παραμείνει ανοικτή η διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, να διατηρηθεί δηλαδή ανοικτή η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών γεγονός το οποίο επιτεύχθηκε με τα γρήγορα και αποφασιστικά αντανακλαστικά των αρμοδίων. Στους επόμενους δύο μήνες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν την χρυσή τομή σε μια εύθραυστη σχέση κόστους χρήματος και παροχής ρευστότητας ώστε να μην τραυματίσουν το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να περιορίσουν την αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 3,65% και 3,24% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Motor Oil και Autohellas.

Οι απώλειες σε ΔΕΗ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Coca Cola, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης, ΟΛΠ και Quest.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα