Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της στην κοινωνία, την αντιπολίτευση και τους εργαζομένους

«Διχάζει η κυβέρνηση αντί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, ενώ υπάρχει ρήγμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία που πρέπει να θεραπευτεί», τόνισε στην Βουλή η Μ. Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σχετικά με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία τοποθετήθηκε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:

Θα περίμενε κανείς, σήμερα, που η επίμαχη τροπολογία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και απασχολεί ευρύτερα τον ελληνικό λαό, να είναι παρών ο Υπουργός Υγείας για να την υποστηρίξει και να είναι δεκτικός σε ένα διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θα περίμενε κανείς ο Υπουργός Υγείας να είχε προηγουμένως ζητήσει να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και να γινόταν ένας ουσιαστικός διάλογος και να είχαν κληθεί και οι αντίστοιχοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς: η Επιτροπή Βιοηθικής και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Πλήρης απαξίωση του Κοινοβουλίου. Έρχεται μια τέτοια τροπολογία με ένα τελείως διεκπεραιωτικό τρόπο που συνιστά μια απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης.

Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και το μεγάλο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός μιλούσε για 70% εμβολιαστική κάλυψη τον Ιούνιο και αυτή τη στιγμή μετά βίας είναι πάνω από 40 – 45%.

Τι θα περίμενε κανείς από μία υπεύθυνη δημοκρατική κυβέρνηση; Να αναλύσει ποια είναι τα αίτια αυτών των καθυστερήσεων και με βάση αυτή την αποτίμηση να κάνει ένα κοινωνικό και πολιτικό διάλογο και να τα αντιμετωπίσει.

Γιατί όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφεύγει να κάνει μία ουσιαστική αποτίμηση για να επιλύσει τα προβλήματα των καθυστερήσεων; Διότι αν γίνει αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Θα πρέπει να ομολογήσει ότι η ίδια επένδυσε στην επικοινωνιακή πολιτική και όχι στην ουσιαστική ενημέρωση, ότι η ίδια καλλιέργησε τον εφησυχασμό, ότι η ίδια είχε διχογλωσσία γύρω από τα εμβόλια, όπως χαρακτηριστικά με το AstraZeneca, και τις παλινωδίες της πολιτικής της.

Αποφεύγει λοιπόν αυτό τον απολογισμό και αυτή την αποτίμηση και κατά την προσφιλή της μέθοδο, μεταθέτει τις ευθύνες της στην κοινωνία, στην αντιπολίτευση, στους εργαζόμενους.

Διχάζει η κυβέρνηση αντί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, ενώ υπάρχει ρήγμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία που πρέπει να θεραπευτεί. Αντί αυτού, η κυβέρνηση πολώνει, να διχάζει και δημιουργεί αντίδραση με τα μέτρα που φέρνει με αυταρχισμό. Αυτή η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και τιμωρητική, και θα αποδειχθεί και ατελέσφορη σε ό,τι αφορά τον στόχο της ενίσχυσης των εμβολιασμών.

Τι λέει αυτή η τροπολογία και ποια είναι η υποκρισία της κυβέρνησης;

1. Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την ίδια τη συζήτηση. Επιτίθεται στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τους εμβολιασμούς και την ανάγκη ύπαρξης υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόνοιας. Αυτό δεν είναι αληθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή στηρίζει και ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο της  εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής,  από αυτό εδώ το βήμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόνοιας φυσικά πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα.

2. Τί κάνει στην πραγματικότητα η τροπολογία που φέρνετε; Στερεί το μισθό και θέτει σε αναγκαστική άδεια στο δημόσιο και οδηγεί σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα: Δεν νοείται το Δημόσιο ως εργοδότης να θέτει σε αναγκαστική άδεια τους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους και ταυτόχρονα να κόβει το μισθό τους. Είναι αντισυνταγματικό. Δεν μπορεί να καταδικάζει το δημόσιο τους δημοσίους υπαλλήλους σε βιοποριστικό πρόβλημα. Δεν μπορεί, για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι και μήνες, να καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους σε αδυναμία οικονομικής επιβίωσης. Παραβιάζει κάθε έννοια του δικαιώματος της εργασίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης ακόμα και της προστασίας της οικογένειας. Τί θα μπορούσατε να κάνετε; να πείτε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν είναι εμβολιασμένοι για οποιοδήποτε λόγο μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες και λειτουργίες του δημοσίου. Επίσης, θα μπορούσε να προβλεφθεί η τηλεργασία.

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται στην πράξη γενικευμένες απολύσεις. Γιατί βέβαια, στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα υπάρξει υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Επιπλέον, το άρθρο 1 για την υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού από τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση εφαρμόζει από σήμερα τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού. Γιατί σύμφωνα με το νόμο Βρούτση, δεν υπάρχει πια βάσιμος λόγος απόλυσης, και με το νόμο Χατζηδάκη ούτε καν στο δικαστήριο δεν μπορεί πια ο εργαζόμενος να βρει το δίκιο του, ακόμα και σε καταχρηστική απόλυση, δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης. Πείτε την αλήθεια κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Με το άρθρο 1 ανοίγετε τον γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα που οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις.

Αυτό που πραγματικά υπάρχει ανάγκη σήμερα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενημέρωση, να απαντήσετε και να διασκεδάσετε τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών, εκείνων που δεν είναι αντιεμβολιαστές, που φοβούνται, έχουν ανάγκη από επιστημονική στήριξη και οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Δεν έχουν ανάγκη από απειλές και προπαγάνδα.

Δυστυχώς, ο δρόμος που έχετε επιλέξει είναι ο δρόμος του διχασμού και δεν θα αντιμετωπίσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας αλλά θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι σε αυτή την τροπολογία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα