Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Διεύρυνση ανάλογη της εκλογικής ισχύος και της αναγνώρισης στην ΕΕ

Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στην ιστορική ευθύνη που καθορίζει τόσο το 31,5% κόντρα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όσο και η αναγνώριση στην Ευρώπη ότι είναι το ισχυρότερο κόμμα και στην αριστερή ομάδα και συνολικά στον προοδευτικό, σοσιαλιστικό χώρο, άσχετα με τις διαφορετικές απόψεις για την διεύρυνση που είναι φυσικό να υπάρχουν, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Για τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια ανέφερε ότι «υπάρχει κοινή αίσθηση όλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την συγκρότηση μίας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας, στη βάση κοινών αξιών, αρχών και, πάνω από όλα, ενός προοδευτικού προγράμματος για το μέλλον της χώρας, που να εξασφαλιστεί από μία προοδευτική διακυβέρνηση».

«Σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές απόψεις … αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν παραδέχεται την ανάγκη να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ιστορική ευθύνη … το 31,5% που πήρε στις εκλογές κόντρα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι και ένα μήνυμα, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όχι μόνο δεν υπέστη στρατηγική ήττα, αλλά αντίθετα έχει στρατηγική εδραίωση ως ο κεντρικός πόλος μίας ευρύτερης, αριστερής, προοδευτικής παράταξης», τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, θυμίζοντας ότι και η ίδια προέρχεται από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο.

«Υπάρχει αναγνώριση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα εκλογικά και στην αριστερή ομάδα και συνολικά σε όλο τον προοδευτικό, σοσιαλιστικό χώρο».

Στην αρχή της συνέντευξής της η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη και τις επαφές Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη που «ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, εκφράστηκε απόλυτα η διγλωσσία του πρωθυπουργού. Όλα όσα είχαν ειπωθεί, οι κεντρικοί πυλώνες του αντιΣΥΡΙΖΑ αφηγήματος, έχουν καταρριφθεί πλήρως και οι λόγοι είναι πολλοί: η προσγείωση στην πραγματικότητα, η εναγώνια προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει σε αξιοπιστία» καθώς έλεγε τα αντίθετα από τους ξένους παράγοντες, ότι η Ελλάδα δεν βγήκε από τα μνημόνια την ώρα που το αναγνώριζαν οι θεσμοί και η ΕΕ».

«Είναι και κάτι βαθύτερο», συνέχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς «στην συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν αποκαλύφθηκε μία άλλη αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη, της επικοινωνιακής άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχης … αυτών στο εσωτερικό, όπου ακόμη και η οικονομική πολιτική ασκείται με επικοινωνιακούς όρους, όχι ουσίας. Σε αυτή την συνάντηση -ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ομολόγησε- ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε τα θέματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και των απειλών και έμπρακτων πρωτοβουλιών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που από τον Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό έχει κατοχυρωθεί η δυνατότητα και θέληση για κυρώσεις από την ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να προσπαθεί καν να ενεργοποιηθούν…».

«Ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός δεν έκανε απλώς συναντήσεις για να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, διπλωματικά και πολιτικά, με την Τουρκία, αλλά έθετε δημόσια και πολύ ισχυρά τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων όσον αφορά την Κύπρο. Εδώ έχουμε το πρωτάκουστο, όχι απλώς να μην τα έχει θέσει ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει ότι ήταν επιλογή να μην τα θέσει. Και ακούσαμε τον Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις στην διπλωματία… Από την εποχή των “κουμπαριών” δεν φάνηκε να έχουν αποτελέσματα, χρειάζεται να υπάρχει εθνική γραμμή και να την υπερασπίζεται η κυβέρνηση. Πράγμα που δεν έγινε…».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε το γεγονός ότι την ώρα που είναι σε έξαρση επικοινωνιακά και διαδικαστικά η διαδικασία για τον Δ. Παπαγγελόπουλο σε σχέση με το ρόλο του στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, επί τρεις εβδομάδες δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για τον Ανδρ. Λοβέρδο παρότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις. «Είναι σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αντιπερισπασμός από την διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου … ενός διεθνούς σκανδάλου με στοιχεία που ήρθαν κυρίως από το εξωτερικό, από έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί … αλλά εδώ κινείται διαδικασία στη Βουλή από μηνύσεις πολιτικών προσώπων … που σε αρχική φάση μάλιστα είχαν μπει στο αρχείο από τον ίδιο τον Γ. Αγγελή … που τώρα αξιοποιούνται αποσπασματικά δηλώσεις του για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία σκευωρίας».

«Έχουμε το παράδοξο να κινείται διαδικασία για σκευωρία, για υπόθεση που δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνά της. Η σκευωρία δεν μπορεί να είναι αλα καρτ, η δικαστική έρευνα άλλες υποθέσεις θέτει στο αρχείο και για άλλες είτε ζητά άδεια να ασκήσει δίωξη είτε δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την έρευνα», συνέχισε, τονίζοντας ότι πέραν της συγκάλυψης του σκανδάλου, όλη αυτή η διαδικασία επιδιώκει «και να εκφοβίσει τους δικαστές, είναι μία ωμή παρέμβαση σε μία υπό εξέλιξη» έρευνα.

Σχετικά Νέα