

Την ιδιαίτερη αξία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λιβύη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» νωρίτερα σήμερα.
Όπως ανέφερε, η επίσκεψη Μητσοτάκη «έριξε έναν σπόρο που αρχίζει να ριζώνει», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μεγάλη επιτυχία ότι η Λιβύη αναγνώρισε ότι πρέπει να μπει σε διάλογο και με τα υπόλοιπα μέρη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό δεν ειπώθηκε σε μια ελληνο-λιβυκή διμερή συνάντηση, αλλά στην Τουρκία, από τον ίδιο τον Λίβυο πρωθυπουργό.
Ακόμα, σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του ΥΠΕΞ στην Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στόχος είναι να ανοίξουμε τον δίαυλο της επικοινωνίας. «Δεν πρόκειται να λυθούν όλα σε μια συνάντηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μετά και από την υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας στο πεδίο «πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία μια ευκαιρία».
Σχετικά με το «sofagate», ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως ήταν «το κερασάκι στην τούρτα», προσθέτοντας πως υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ειδικά μετά την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.
Ερωτηθείς για το άρθρο του Κώστα Καραμανλή, επισήμανε πως τοποθετήθηκε με σαφήνεια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού ως προς το Ελσίνκι.
Τέλος, αναφέρθηκε στην επερχόμενη πενταμερή για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι σε όλες τις επαφές της ελληνικής διπλωματίας σε διεθνές επίπεδο, γίνεται σαφές ότι η λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία είναι λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και ότι έχει ζητηθεί να συμμετάσχει η ΕΕ ως παρατηρητής.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ στη νέα περίοδο διαβουλεύσεων που ξεκινάει για τη Λιβύη.
Εκεί, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, όπου έθεσε το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, έγινε αντιληπτό ότι και τα ελληνικά συμφέροντα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Λιβύη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η χώρα επιζητεί τη διπλωματική, πολιτική και οικονομική της ανασυγκρότηση.
«Το μήνυμα εστάλη στον παραλήπτη του, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν νομίζω ότι εδώ τελειώνει η ιστορία, εδώ ξεκινάει», σχολίασε, με αφορμή τις δηλώσεις του Λίβυου Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
Σχετικά Νέα
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.
Γ. Γεραπετρίτης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του – Τι συζητήθηκε
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Βούλγαρο ομόλογο του.
Δ. Σταμενίτης: Ανακοίνωσε εναέρια αντιχαλαζική προστασία για τις δενδροκαλλιέργειες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Την επέκταση των μέτρων εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας για τις περιοχές Αμυνταίου Φλώρινας και Κοζάνης.
Ν. Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» δημιουργούμε ένα ευρύτερο σχέδιο προβολής ισχύος ως πολιτική συνολικής άμυνας
«Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, την “Ατζέντα 2030”, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δημιουργούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις.