Μ. Βαρδινογιάννη: Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς στηρίζει με πάθος την περιοχή και την ιστορία της

Εκδήλωση για την Έναρξη του Εορταστικού Κύκλου Εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο..

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Παράλληλα, το παρών έδωσαν οι Χρήστος και Κυριάκος Μαριδάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.

Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς  έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη πραγματοποίηση του εν λόγου εγχειρήματος , μετατρέποντας ένα πολεμικό γεγονός σε σύμβολο Ειρήνης διεθνοποιώντας το παγκόσμιο θεσμό των ” Σαλαμινίων” σε 51 χώρες και Αρχηγούς κρατών .

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης, όραμα και σκοπός του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, είναι να ενσωματωθεί η Σαλαμίνα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό για τον πολιτιστικό τουρισμό που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προώθηση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, ενώ η Ναυμαχία μπορεί να λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο γεγονός ειρήνης, ενότητας, αλληλεγγύης όλων των λαών αλλά και κατά του μίσους και του αντισημιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς τίμησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό με τιμητικές πλακέτες, όπως επίσης, την κα Μαριάννα και τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, με ένα μεγάλο χρυσό στεφάνι .

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στενή συνεργασία που έχει με το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά το πάθος που διακατέχει το Ίδρυμα να στηρίξει την ιστορία και την ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας.

Αναλυτικότερα η αναφορά της Μ. Βαρδινογιάννη για το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς και την Επέτειο των 2.500 χρόνων.

«Από το 2011 μάλιστα έχω στενή συνεργασία τόσο με τόσο οποίο με πάθος στηρίζει την περιοχή και την ιστορία της, όσο και με τις Δημοτικές Αρχές.

Όταν το 2016 διάβασα το άρθρο του Βρετανού ιστορικού και δημοσιογράφου Ντόμινικ Σέλγουντ στην εφημερίδα Telegraph που έγραφε «Εάν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν σήμερα»  με αφορμή την Επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θεώρησα ότι η Επέτειος των 2.500 χρόνων είναι η καλύτερη αφορμή για να αναδειχθεί διεθνώς η Σαλαμίνα μέσα από την UNESCO: τα μνημεία και ο φυσικός της πλούτος. Η ιστορία της αλλά κι ο ρόλος της χώρας μας μέσα από τη Ναυμαχία αυτή στην παγκόσμια ιστορία. Και εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση.

Νοιώθω βαθύτατη τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την σημαντική αποστολή που μου αναθέτει. Αποτελεί για μένα χρέος και μεγάλη ευθύνη να εργαστώ για τη χώρα μου  και με χαρά θα συνεργαστώ με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για να οργανώσουμε από κοινού αυτόν τον εορτασμό.

Έναν εορτασμό που πρέπει να μιλήσει στη σύγχρονη εποχή. Με σύγχρονους όρους για τις πανάρχαιες αξίες που όμως είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της Δημοκρατίας που είναι ευθύνη όλων μας.
Οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα υπάρχουν και σήμερα, και ως έννοιες είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι στον εορτασμό μας για την Επέτειο των 2500 χρόνων οφείλουμε πάνω από όλα να δώσουμε σφραγίδα ιδεολογική και εθνική, προωθώντας όμως συγχρόνως μια πολιτική ανάδειξης των ιστορικών περιοχών όπου γράφτηκε η ιστορία.

Από την πλευρά του Ιδρύματός μας, στόχος μας είναι μέσα  από Επετειακές Εκδηλώσεις να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα