Μ.Βαρδινογιάννη: Σε κοινές δραστηριότητες από το 2011 με το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς και τους τοπικούς φορείς

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το Επετειακό Έτος «ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020», παραχώρησαν η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, υπό την Αιγίδα του Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», οι οποίες όπως τόνισε θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς και τους τοπικούς φορείς, δηλώνοντας πως από το 2011 έχει προχωρήσει σε κοινές δραστηριότητες, έχοντας ως κοινό όραμα την διεθνοποίηση της επετείου.

Στη συνέχεια, η κα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν την Τιμητική Κοσμητεία. Κορυφαίες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσά τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου, σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και των επιστημών, με αποτέλεσμα να διεθνοποιείται στο έπακρο τόσο η μάχη των Θερμοπυλών όσο και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τα 59 μέλη της Κοσμητείας, μεταξύ άλλων,είναι:

  • H Αντρή Αναστασιάδη, σύζυγος του Κύπριου Προέδρου
  • Η A.E. Πρόεδρος της Λετονίας 1999-2007 Vaira Vike Freiberga
  • Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO
  • Η Kerry Kennedy, πρόεδρος του R.F. Kennedy Human Rights
  • Ο διάσημος Ζαν Μισέλ Ζαρ, συνθέτης και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO
  • Ο Μίκης Θεοδωράκης
  • ΟΠρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης
  • ΟΠρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης και ομότιμος καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας κ.Δημήτριος Παντεμαρλής
  • Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Ο Διευθυντής της UNESCO Koichiro Matsuura
  • O Κυριάκος Μαριδάκης, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς και Γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γιοτ της Βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι και του πρωθυπουργού των Η.Α.Ε.
  • Ο Wole Soyinka, νομπελίστας συγγραφέας από τη Νιγηρία
  • Η Ελένη Αρβελέρ, πρύτανης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
  • Η Γ.Γ. της UNESCO Irina Bokova
  • Ο γνωστός συγγραφέας και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Metin Arditi
  • Ο Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Cambridge Paul Cartledge
  • Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου Mostafa El Feki
  • Ο π. Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ismail Serageldin
  • Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης
  • Η ‘Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 2020
  • Ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος και π. Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και πολλοί ακόμα επιστήμονες, καθηγητές και πολιτικοί, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Σαλαμίνας , Μαραθώνα, Λαμιέων, Αίγινας, Σπάρτης, Πειραιά, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικότερα τα 59 μέλη της Κοσμητείας:

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ονομάτων από την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς, αναφέρει πως η επιλογή του αντιπροέδρου του, Κυριάκου Μαριδάκη, να συμπεριληφθεί στις 59 προσωπικότητες που θα απαρτίζουν την Κοσμητεία, είναι η αναγνώριση των πολύχρονων προσπαθειών να καθιερωθεί και να αναγνωριστεί η Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε 52 χώρες και αρχηγούς κρατών, ως κοιτίδα ελευθέριας , δημοκρατίας και Πολιτισμού ενισχύοντας το προφίλ της Ελλάδας αλλά και την πολιτιστικής διπλωματία, μετατρέποντας ένα πολεμικό γεγονός σε σύμβολο ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις

Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διοργανώνει την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα», την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Έξι πανεπιστημιακοί θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία στις δύο μάχες.

Ο Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας, στο King’s College London, θα μιλήσει με θέμα «Οι Περσικοί πόλεμοι, η εφεύρεση της Ευρώπης και η αρχή της Ιστορίας».

Ο Paul Cartledge, Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge θα μιλήσει με θέμα «Η εξοχότερη στιγμή της Ελλάδας – Οι δημοκρατικές επιπτώσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας».

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, θα μιλήσει με θέμα «Η υψηλή στρατηγική του Θεμιστοκλή».

Ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne θα μιλήσει με θέμα «Τα ξύλινα τείχη. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ιστορικά διδάγματα».

Ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton θα μιλήσει με θέμα «Πες μου ποιες επετείους γιορτάζεις για να σου πω ποιος είσαι».

Ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ θα συνοψίσει τα συμπεράσματα.

Στις 22 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αίθουσα Τελετών, με την Επιμέλεια και Κεντρική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μπουραζέλη, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή αρχηγών κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 6 Μαρτίου και στο Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Το Νοέμβριο του 2020 θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και τη συμμετοχή σπουδαίων καθηγητών όπως ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο Αρχαιολόγος Καθηγητής Γιάννος Λώλος, ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης καθώς και ο Ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα, με την συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και την συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών θα οργανωθούν επίσης εικαστικές εκθέσεις από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και Έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης από τα Αρχεία τού Κράτους, η οποία θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Επίσης, θα διοργανωθεί:

– Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β΄ Λυκείου, με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας- Μάχη των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά: Πώς το αποτέλεσμα των δύο αυτών γεγονότων επηρεάζει τον σύγχρονο πολίτη και τον πολιτισμό;».

– Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας.

– Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

– Θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα από μαθητές Λυκείου.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα