Μ. Τζούφη: Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μάς επιτρέπει να παίρνουμε μόνιμα μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο

«Η απάντηση έχει δοθεί και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών ότι εδώ υπάρχει σχέδιο, το οποίο είναι μελετημένο και με στοχευμένο τρόπο γίνονται όλες εκείνες οι κοινωνικές ανταποδόσεις γιατί έχει υποστεί πολύ μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός, οι οποίες είναι μετρημένες, κοστολογημένες, αλλά και απολύτως απαραίτητες για να συνεχιστεί η θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά με κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα μόνιμα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η κ. Τζούφη υπογράμμισε πως «η απόφαση για τα πλεονάσματα υπήρξε ζήτημα πολύ σοβαρής διαμάχης στο ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να ξαναδεί κανείς εφόσον, βεβαίως, υπάρξουν εκείνες οι συμμαχίες και γι’ αυτό οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και χρήσιμες να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο ενάντια στην σκληρή λιτότητα η οποία πράγματι έχει επιβληθεί κυρίως από τη Γερμανία».

«Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αυτό το οποίο κάνει είναι να προχωράει με συμπεφωνημένο τρόπο από τη μια μεριά να τηρεί τη συμφωνία, δηλαδή αυτό που είχαμε αναγκαστεί να υπογράψουμε και για το οποίο είχαμε πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού, όμως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις προσπάθειες που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο έχουν επιτευχθεί εκείνοι οι οικονομικοί στόχοι, που μας επιτρέπουν να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο όχι μόνο να έχουμε προχωρήσει σε θετικά μέτρα, που τα είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ και έχουν υλοποιηθεί από τον πρωθυπουργό , αλλά να δημιουργείται και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ο οποίος, μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, μας επιτρέπει να παίρνουμε μόνιμα μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Και αυτά έχουν υλοποιηθεί» συμπλήρωσε η υφυπουργός.

Για τον χώρο της παιδείας, η κ. Τζούφη τόνισε πως «άνοιξε η προκήρυξη για τις 4.500 θέσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κάτι που λέγαν ότι είναι εξαγγελία έγινε πράξη. Προχωρούμε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν και για τις άλλες 10.000 προσλήψεις – σύνολο 15.000 προσλήψεις – και για τη Γενική Αγωγή για τα επόμενα δύο χρόνια. Και μαζί η νομοθέτηση για ότι για κάθε έναν αποχωρούντα από τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης θα προκηρύσσεται η θέση και θα καταλαμβάνεται από έναν καινούριο συνάδελφο».

«Αυτό όμως δεν είναι το σχέδιο της ΝΔ (…) Η ΝΔ είπε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις στο δημόσιο ή μιλάει για προσλήψεις που είναι πελατειακού χαρακτήρα. Επομένως είναι ένα άλλο σχέδιο και αυτή τη στιγμή θα ήταν ευχής έργο στη Βουλή να συζητηθούν αυτά τα δύο διαφορετικά σχέδια (…) πρέπει με δημόσιο τρόπο να αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια μπροστά στον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται αυτή τη στιγμή σε πρώτη φάση να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε.

Όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας, «για να υλοποιηθούν τα θετικά κοινωνικά μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται τα πακέτα κοινωνικής συνοχής και για τα οποία ο κ. Βέμπερ έχει τελείως διαφορετική άποψη που είναι και ο επόμενος πρόεδρος (σ.σ. της Κομισιόν) τον οποίο προτείνει το (Ευρωπαϊκό) Λαϊκό Κόμμα, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Άρα, η μάχη των ευρωεκλογών είναι πάρα πολύ κρίσιμη και για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών».

Ερωτηθείσα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Τζούφη σημείωσε ότι «γίνεται μια ανασυγκρότηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πόροι είτε υλικοί, είτε ανθρώπινοι, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια μας, τα δημόσια πανεπιστήμια να συνεχίσουν αυτή την πορεία και να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στον ευρωπαϊκό χάρτη (…)».

Υπογράμμισε δε, ότι,«εμείς ενισχύουμε αυτόν τον χώρο. Πρώτον με την αύξηση των δημοσίων δαπανών (…)Με δυσκολία έχουμε αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και είναι περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε στα πανεπιστήμια 1000 θέσεις και άλλες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ (…)Επίσης έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την έρευνα, έχει δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός που είναι το ΕΛΙΔΕΚ, όπου εκεί μέσα έχουν επενδυθεί πάρα πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι και προβλέπονται και πολλοί περισσότεροι. Μέσα στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, έχουμε πει ότι για κάθε αποχωρών μέλος ΔΕΠ θα προκηρύσσεται στο γνωστικό αντικείμενο άμεσα η θέση του (…) Επομένως και ανασχεδιάσαμε αυτό το χώρο και δημιουργήσαμε νέα γνωστικά αντικείμενα και τον ενισχύουμε με πόρους στα υπό ίδρυση πανεπιστήμια (…) Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου και βεβαίως θα συνεχιστεί».

Για την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η οποία ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία και το κλίμα στην πολιτική σκηνή λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, η κ. Τζούφη επισήμανε: «Η ΝΔ δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα στο οποίο βεβαίως δεν συμμετέχουν όλοι στον ίδιο βαθμό, υπάρχει ένας έντονος κιτρινισμός και απαξίωση της πολιτικής από τον οποίο ο μόνος που έχει να ωφεληθεί είναι η ακροδεξιά και δυστυχώς αυτό έχει μπει ως ένα κομμάτι της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ. (…)Εμείς θα πρέπει με σοβαρό και συστηματικό τρόπο να αναδεικνύουμε στον ελληνικό λαό με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται τα θετικά κοινωνικά μέτρα, να βρισκόμαστε κοντά στον κόσμο, να συζητάμε μαζί του και να προσπαθούμε να λύνουμε ζητήματα. Τα επόμενα νομοσχέδια, τα οποία προβλέπονται όπως είναι οι 120 δόσεις, είναι κάτι που το περίμενε ο κόσμος, το είχε ανάγκη (…)».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα