Μ. Τσαβούσογλου: Επιμένουμε στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο

«Η θέση της Τουρκίας και της “τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου” είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Ελλάδα σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις μέσα στον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα από την Άγκυρα, με τον αποκαλούμενο “υπουργό Εξωτερικών” των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου – σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu – γνωστοποίησε ότι για το Κυπριακό έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση μιας επιτροπής με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Στην Κύπρο, πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει» επισήμανε και σημείωσε ότι «πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Εάν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης, πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση αναλόγως, είχαμε πει. Η διαδικασία για την διαδικασία της διεξαγωγής της συνάντησης 5 συν 1 συνεχίζεται».

Για τις διερευνητικές συνομιλίες ανέφερε πως με την πάροδο των χρόνων και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 60 συναντήσεις, με παραγωγή περισσότερων από 5.000 σελίδων εγγράφων και πως σταμάτησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός αλλά μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο οι διαπραγματεύσεις επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη.

«Η ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε στους 60 προηγούμενους γύρους – και συζητούσαμε τα ζητήματα που είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα- θα συζητούμε και από δω και πέρα», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως κάποιες χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία στην Ελλάδα, καλώντας την «να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς είμαστε οι οικοδεσπότες και την ημερομηνία διεξαγωγής αυτών των διαπραγματεύσεων θα την καθορίσουν από κοινού οι αντιπροσωπείες μας με την Ελλάδα. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι από σήμερα και είμαστε όπως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με αυτοπεποίθηση».

Επίσης, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, λέγοντας ότι «εδώ δεν θα διαπραγματευτούμε από εκεί που μείναμε. Στο πλαίσιο της συνάντησης 5 συν ΟΗΕ πρέπει να να αποφασίσουμε εάν υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις ή όχι και αφού δεν θα συζητήσουμε πλέον επί ομοσπονδίας να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε».

Σύμφωνα με τις “Τουρκοκυπριακές προεδρικές πηγές”, ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Κύπρου Τζέιν Χολ Λουτ το απόγευμα της Δευτέρας.

Σχετικά Νέα