Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πάρει τα χρήματα αυτά η Ελλάδα, τόνισε η κυρία Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Δήμου Βερύκιου, την Τετάρτη (03/06/2020). «Δεν είναι η ώρα να πάρουμε τα λεφτά, για να βουλώσουμε τρύπες από το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτεραιοποιήσει τους τομείς της οικονομίας, από τους οποίους θα πρέπει να απορροφηθούν τα χρήματα και εντάσσονται στην «οικονομία του μέλλοντος», όπως είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ. Σύμφωνα με την κυρία Σπυράκη, αυτοί είναι:

– η μετατροπή της ενέργειας σε πράσινη, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας,

– η ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων,

– η ανθεκτικότητα της οικονομίας που κυρίως εστιάζεται στη βιομηχανία.

«Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα είναι ένας από τους κλάδους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης» των Βρυξελλών, τόνισε.

Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έγκαιρα «ένα στιβαρό και εναρμονισμένο σχέδιο ανάκαμψης», με το οποίο θα παρουσιάζει σε ποιους τομείς θα κατευθύνει τα χρήματα του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, πρόσθεσε η ευρωβουλευτής. Επανέλαβε δε, ότι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι η φαρμακοβιομηχανία.

Εξ αρχής, άλλωστε, η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές ότι ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με το πακέτο στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ο τομέας της Υγείας. Αυτό θα πρέπει να κάνει και η χώρα μας, κατευθύνοντας ικανό ποσοστό των πόρων στην Υγεία, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ένα από τα διδάγματα της κρίσης των προηγούμενων μηνών, είναι το πλεονέκτημα για μία χώρα να διαθέτει παραγωγή φαρμάκου. Ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδείχτηκε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, καθώς δεν υπήρξαν ελλείψεις φαρμάκων ούτε στην αγορά, ούτε στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας, πρόβλημα που αντιμετώπισαν άλλα κράτη. Επίσης, η «μάχη» των προμηθειών σε αναλώσιμα υλικά και πρώτες ύλες, είναι ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε συνολικά για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές και γι’ αυτό άλλωστε η ΕΕ συνολικά επανεξετάζει το ζήτημα επιστροφής παραγωγικών μονάδων προϊόντων υγείας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επομένως, η Ελλάδα η οποία διαθέτει σημαντική εγχώρια παραγωγή φαρμάκου έχει την ευκαιρία να διορθώσει στρεβλώσεις που πλήττουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια ως απόρροια των μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο, μάλιστα, των προϋποθέσεων που η ίδια ΕΕ θέτει.