

«Επιχειρείται η εκμετάλλευση της κρίσης ως ευκαιρία για την εμβάθυνση των ανισοτήτων και έρχεται ως έμμεση συνέχεια της μνημονιακής λογικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις» εξήγησε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
«Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το νομοσχέδιο αυτό. Η κρίση του κορωνοϊού, μετά την επιπόλαιη και επιφανειακή αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 – 2008 έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τον περιορισμό της Δημοκρατίας και αυτό είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Το βλέπουμε στην Ουγγαρία, την Λευκορωσία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Άπω Ανατολή και στην Λατινική Αμερική» υποστήριξε.
«Όταν περιορίζεις την κοινωνική αντίδραση η οποία αποτελεί ένα πνεύμονα Δημοκρατίας για την ανανέωση της πολιτικής ατζέντας για την άσκηση αντιπολίτευσης εμποδίζεις την κοινωνική δημιουργία και τη συμβολή στο νέο, την απαραίτητη ανανέωση δηλαδή της Δημοκρατίας και των θεσμών. Στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου υπάρχουν ακραία πράγματα, όπως ο επικεφαλής που είναι υπεύθυνος για την κινητοποίηση θα πρέπει να συνεργάζεται με τα ΜΑΤ, ή ότι μπαίνουν περιορισμοί χώρου κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στη χούντα.»
Δεν μπορούν οι διαδηλώσεις να λειτουργούν με λογική «αυτοφωράκια»
Ο Μ. Σπουρδαλάκης κλήθηκε να απαντήσει στο επιχείρημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον αριθμό των διαδηλωτών. Αν είναι μικρή η διαδήλωση δηλαδή δεν μπορεί να κλείνει το δρόμο. «Η Δημοκρατία και η φιλελεύθερη Δημοκρατία δεν μετράει ποσότητες. Βασικό χαρακτηριστικού του κλασικού φιλελευθερισμού είναι η αποδοχή. Δεν αντιλαμβάνεται νούμερα».
Η κατάργηση και ο περιορισμός του δικαιώματος στην διαμαρτυρία δεν έχει λογική ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα της χρήσης του αυτοκινήτου όπου χάνονται χιλιάδες ζωές αλλά δεν σκέφθηκε κανείς να απαγορέψει τη χρήση του αυτοκινήτου αντίθετα προσπαθεί να ρυθμίσει και να αποτρέψει τους κινδύνους ή τις ακρότητες.
Η κοινωνική κινητοποίηση ενοχλεί και για αυτό προσπαθούν να την περιορίσουν πρόσθεσε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης θέτοντας το ερώτημα: «Είναι δυνατή η συμβατικότητα ανάμεσα στον πολιτικό φιλελευθερισμό και στην δυναμική που έχει πάρει ο σύγχρονος καπιταλισμός; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η κοινωνία μας.»
«Δεν μπορεί να υπάρχει έννοια συλλογικής ευθύνης, η οποία μεταφέρεται σε αυτόν που έχει πάρει την άδεια δηλαδή η διαδήλωση να γίνεται με επικεφαλής κάποιον «αυτοφωράκια». Δεν καταλαβαίνω πως θα γίνει αυτό. Δεν έχει νόημα και δικονομικά θα δημιουργήσει προβλήματα».
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.