

Οι απαντήσεις στο μεταναστευτικό είναι “απαραιτήτως ευρωπαϊκές”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας που επικράτησε στο Συμβούλιο, καθώς και την ανάγκη να μείνει πίσω η “τοξικότητα”.
“Η κρίση με το Ocean Viking έκανε ορισμένες λαϊκιστικές και ευρωφοβικές δυνάμεις να ισχυριστούν ακόμη μία φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέχει λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια και οι υπουργοί το απέδειξαν σήμερα ότι δεν είναι αλήθεια” σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν πρέπει να είναι ad hoc, αλλά υπάρχει ανάγκη για βιώσιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη μετανάστευση και το άσυλο.
“Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη παροχής στήριξης σε αυτά τα κράτη μέλη που τακτικά δέχονται αφίξεις μέσω θαλάσσης, τώρα έχουμε τον από κοινού συμφωνηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης- σημαντικός αριθμός σημείων μετεγκατάστασης είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θα ωφελούσε όχι μόνο την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συμμόρφωση με τη Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Τέλος όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργούν σε οργανωμένο πλαίσιο και όχι σε συνθήκες “Φαρ Ουέστ”.
Σχετικά Νέα
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.