Μ. Σχοινάς: Να καταστεί η ΕΕ παραγωγός ασφάλειας

Ευρώπη και Αμερική πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους, και η Ευρώπη να μην “καταλανώνει” μόνο ασφάλεια, δηλώνει στην DW ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. “Ειρήνη μέσω Διαλόγου”, αυτό είναι το μότο της φετινής Διάσκεψης για την Ασφάλεια που ολοκληρώνει τις εργασίες της αργά το μεσημέρι. Αλλά ο υπαίτιος του πολέμου στην Ουκρανία είναι απών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, πρέσβης Κρίστοφ Χόισγκεν, δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με κάποιον που καταπάτησε το διεθνές δίκαιο. Δεν αποτελεί όμως αυτή η στάση αντίφαση με το στόχο της Διάσκεψης; Καθόλου, απαντά στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο περιθώριο της Διάσκεψης.

“380 δις ευρώ δίνει η ΕΕ ετησίως για την ασφάλεια”
“Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο είναι ένα μεγάλο ραντεβού της Δύσης. Είναι μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους του ελεύθερου κόσμου, κυρίως του διατλαντικού δεσμού, να επιβεβαιώσουν την αξία της συμμαχίας σε ένα κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, πιο ανασφαλή. Φέτος ειδικά, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, η ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη και η Αμερική μαζί να συντονίσουν τα βήματά τους αυτή την χρονιά, που συν τοις άλλοις είναι και εκλογική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι το βασικό ζητούμενο. Και η Ευρώπη προσέρχεται με σαφέστατη δέσμευση να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας, όχι απλώς καταναλωτής ασφάλειας, όπως ήταν μέχρι τώρα”. Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα η Ευρώπη στηρίζονταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι όμως ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ οι επενδύσεις στην ασφάλεια; Κι όμως, ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ΄ ότι συζητείται. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη-μέλη και η ΕΕ μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δις ευρώ για την ασφάλειά μας, για την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014. Και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα”.

Δεν αλλάζει ο κόσμος πατώντας ένα κουμπί
Σκιαγραφώντας την Ευρώπη της ασφάλειας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οραματίζεται μιαν Ευρώπη, που θα στηρίζεται πάνω σε έναν συνεχώς αυξανόμενο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες, σε ένα πολύ μεγαλύτερο συντονισμό των αγορών σε οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, σε κοινοτικά προγράμματα έρευνας στην αμυντική βιομηχανία, που θα φέρνουν κοινά οπλικά συστήματα. “Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει κάποια στιγμή – είμαι σίγουρος για αυτό – και σε ένα είδος εμβρυακού ευρωπαϊκού στρατού με μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα προηγηθεί. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα ρεύματα είναι σε κίνηση”.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έχει αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα.

“Οι μεγάλες πρόοδοι της ΕΕ δεν έγιναν με τρόπο αποκαλυπτικό, δεν υπάρχει ένα κουμπί ολοκλήρωσης, που πατάς κι αμέσως ο κόσμος αλλάζει” λέει. “Η Ευρώπη προχωρεί μέσα από μια ιστορική διαδικασία βελτίωσης, μέσα από κρίσεις, μέσα από εργαλεία που αναπτύσσει για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η ιστορική εξέλιξη είναι χωρίς επιστροφή”.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βλέπει στον πρόσωπο του Πούτιν κάποιον που δεν θέλει την επιτυχία της ΕΕ. Κάποιον που στέκεται απέναντι στο δημοκρατικό μοντέλο και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. “Αυτό που για εμάς είναι επιτυχία και λόγος να υπερηφανευόμαστε, για τη Ρωσία είναι απειλή. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει να κάνει και με αυτό. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, είναι και θέμα αντιπαράθεσης δύο κοινωνικών και πολιτικών μοντέλων. Άρα έχουμε δει πώς μεταφράζεται αυτό, έχουμε δει υβριδικές απειλές, έχουμε δει καμπάνιες στο διαδίκτυο εναντίον της Ευρώπης, ψέματα, μύθους. Και όπως πλησιάζουμε σε ευρωεκλογές, ετοιμαζόμαστε για να μην τα ξαναϋποστούμε”.

Γάζα: Δεν είμαστε κοντά στη λογική επίλυσης
Οι εξελίξεις στη Γάζα προβληματίζουν την ΕΕ, αλλά δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση του Μεσανατολικού, υπενθυμίζει ο Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες, αλλά και επιμέρους χώρες χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική διευθέτησης. “Είμαστε όμως οι χορηγοί, οι πιο σημαντικοί χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ήμασταν οι μόνοι που στηρίζαμε τη Παλαιστινιακή Αρχή πολύ πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Παρακολουθούμε τη κατάσταση με ανησυχία και περιμένουμε να κατασταλάξει λίγο ο κουρνιαχτός της έντασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη λογική της επίλυσης.

Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε εκεί”. Για την UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στη Γάζα συμμετείχαν στις φρικαλεότητες της Χαμάς ο Σχοινάς παραπέμπει στον ΟΗΕ, ως μόνο αρμόδιο να δώσει απαντήσεις.

“Είναι υποχρέωση του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, έτσι ώστε οι οργανισμοί, τα agencies που δουλεύουν για τη διεθνή κοινότητα, να είναι υπεράνω υποψίας. Αυτό είναι δουλειά και ευθύνη του ΟΗΕ”.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα