Μ. Πομπέο: Καλεί Μαδούρο και Γκουαϊδό να αποχωρήσουν ενόψει νέων εκλογών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο και τον Χουάν Γκουαϊδό, που διεκδικούν την προεδρία στη Βενεζουέλα, να αποχωρήσουν “και οι δυο τους” ενόψει των νέων εκλογών που οργανώνει το “Κρατικό Συμβούλιο” που έχουν συγκροτήσει οι δύο αντίπαλες παρατάξεις.

Οι ΗΠΑ δείχνουν έτσι να εγκαταλείπουν, τουλάχιστον προσωρινά, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο ωστόσο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας που είναι σε κρίση από τον Ιανουάριο του 2019 με την ελπίδα να εκδιώξει από την εξουσία τον σοσιαλιστή ηγέτη Νικολάς Μαδούρο.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα επιτραπεί στον Γκουαϊδό να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

“Είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βενεζουέλα και εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα θα αποσπούσε ένα απίστευτα καλό αποτέλεσμα” εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να “τον στηρίζει”.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν θα κυβερνήσει “ποτέ ξανά” τη Βενεζουέλα, και ελπίζουν να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του νέου αμερικανικού πλαισίου για τη Βενεζουέλα.

“Ο Νικολάς Μαδούρο πρέπει να φύγει”, δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι βάσει του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, οι προεδρικές εκλογές κι αυτές για την Εθνοσυνέλευση θα μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε έξι έως 12 μήνες.

Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, τότε όλες οι εναπομείνασες αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν, δήλωσε επίσης ο Μάικ Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα