Μ. Οικονόμου: Μετάβαση από το άγχος της επιβίωσης, στην σχέση μας με τον εαυτό μας

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου, μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου «Συνέπειες, λύσεις και προτάσεις την εποχή του COVID».

Όπως είπε, εκ των υστέρων προστέθηκε στην Επιτροπήτων Ειδικών, εκπρόσωπος από τον τομέα της ψυχικής υγείας, τονίζοντας την συμβολή του.

Η κυρία Οικονόμου έκανε λόγο για μία πολυεπίπεδη κρίση: τσουνάμι διαταραχών ψυχικής υγείας (βλ. έκθεση ΟΗΕ), όπως οι κρυφές πανδημίες και η γιγάντωση κοινωνικών νοσημάτων (βλ. ψυχοφάρμακα, εικονική πραγματικότητα, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας, ασώματη επαφή και αύξηση διαταραχών συμπεριφοράς και παραβατικότητας), ενώ αναφέρθηκε και στα συλλογικά και ατομικά προβλήματα όπως το άγχος, την θλίψη, την απογοήτευση, την κατάθλιψη, και κόπωση.

Τα τρία κυρίαρχα προβλήματα σύμφωνα με την Μαρίνα Οικονόμου είναι:

-Οι υγειονομικοί φόβοι: μη νοσήσω, μην πεθάνω, ο φόβος ενός ασυνόδευτου, ασυντρόφευτου θανάτου.

-Η αβεβαιότητα: κυρίως οικονομικοί φόβου

-Το αίσθημα πίεσης/κόπωσης: πανικός εγκλεισμού ή ακόμα και κανονικοποίησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης (το σπίτι ως καταφύγιο).

Η κυρία Οικονόμου έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση της αλτρουιστικότητας στην καραντίνα αλλά και την ύπαρξη ενσυναίσθησης. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «αυτοί που νοιάζονται για τους άλλους σέβονται περισσότερο τα μέτρα».

Αναφερόμενη στους αρνητές του εμβολίου αλλά και του κορονοϊού, η κυρία Οικονόμου, ανέφερε ότι  ο εχθρός είναι υπαρκτός, αλλά «το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στους ειδικούς δημιουργεί ζήτημα πειθούς και αποτελεσματικότητας».

Όπως είπε επίσης, «η πανδημία υπευθυνοποιεί ανάλογα με το πώς επεξεργάζεται ο καθένας και το μήνυμα που λαμβάνει».

Τέλος, μιλώντας για το δίδαγμα της πανδημίας, η Μαρίνα Οικονόμου πρότεινε: «κατάδυση στον εαυτό μας και ανάδυση των δυνατοτήτων μας. Μετάβαση από το άγχος της επιβίωσης στην σχέση μας με τον εαυτό μας. Βοήθεια υπάρχει όταν την αναζητάς».

Δείτε όλα όσα είπε η Μαρίνα Οικονόμου μετά το 40:00:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα