Μ. Γκάγκα: «Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει»

«Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο. Το τέταρτο κύμα πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται στο «κόκκινο» με την αύξηση των κρουσμάτων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους δήμους, όλες τις τοπικές αρχές και την εκκλησία, προσφέροντας κάθε βοήθεια.

Η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη λογική της «ανοσίας της αγέλης» με τη χαλάρωση των ελέγχων. «Είμαστε σχεδόν 11 εκατομμύρια Έλληνες. Πόσους ελέγχους μπορούμε να κάνουμε; Πόσοι μπορούν να είναι οι αστυνομικοί που να μας κυνηγούν από πίσω; Φυσικά τηρείται το πρόγραμμα, και η οδηγία είναι ότι οι έλεγχοι πρέπει να συνεχίζονται. Αν πρέπει να αυξηθούν τα πρόστιμα, αυτό πρέπει να το δούμε. Αλλά γίνονται έλεγχοι. Πιθανώς δεν γίνονται κάθε βράδυ σε όλα τα εστιατόρια, σε όλα τα μπαράκια σε κάθε σπίτι που έχει πάνω από 10 προσκεκλημένους. Ωστόσο, μπαίνουμε σχεδόν στον τρίτο χρόνο της πανδημίας και έχουμε μάθε πια. Είναι σαν να μου λέτε ότι από δω και πέρα πρέπει να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε φανάρι να ελέγχει ποιοι περνούν με κόκκινο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ζήτησε να κάνουν οι συμπολίτες μας και το εμβόλιο για τη γρίπη, διευκρινίζοντας ότι «πέρυσι επειδή μαζευτήκαμε στα σπίτια μας, προσέχαμε, δεν βλέπαμε κόσμο και φορούσαμε μάσκες, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν λιγότερες».

Αναφορικά με τα lockdown, δήλωσε ότι πέρυσι εν μέσω καραντίνας επισκέφθηκε τη βόρεια Ελλάδα και της έλεγαν δήμαρχοι ότι μαζεύονταν οι άνθρωποι στα σπίτια «με πάρτι, σουβλάκια και ποδόσφαιρο». «Το να μην υπάρχει κυκλοφορία στους δρόμους στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, δεν ξέρω κατά πόσο και σε τι βοηθάει, αν το μεσημέρι μαζευόμαστε 30 φίλοι σε ένα σπίτι και τρώμε. Δηλαδή επειδή έχουμε πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, θα πούμε στους ανθρώπους να μην οδηγούν;», διερωτήθηκε.

Για την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν σταμάτησε ποτέ να συμπορεύεται με τους επιστήμονες ή ότι έκανε άλλα από αυτά που της λένε οι ειδικοί.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, η κυρία Γκάγκα είπε ότι γίνεται προσπάθεια να τονωθεί, με μια καμπάνια, που θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα ανθρώπων που φοβούνται. «Ξεκινάμε άμεσα μια πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου θα δίνονται απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση με τον ΕΟΔΥ για μια τηλεφωνική γραμμή που θα δίνει απαντήσεις από γιατρούς σε σχετικές ερωτήσεις. Θα την ανοίξουμε όταν είμαστε έτοιμοι, για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι με αναμονή στο τηλέφωνο», εξήγησε.

Για το μέτωπο των μεταλλάξεων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μετάλλαξη Δέλτα 100%, και προφανώς θα έχουμε και την Δέλτα+. Ζούμε σε ένα κόσμο ανοιχτό, ακόμη και αν κλείσουμε τα σύνορα έχουμε εισαγωγές ασθενών, κόσμο που έρχεται για δουλειά, δεν μπορούμε να απομονωθούμε. Ό,τι βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο, αργή ή γρήγορα θα το δούμε και σε κάθε χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα