Μ. Γκάγκα: Οπισθοδρομικοί όσοι δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την Υγεία

Με σκληρές εκφράσεις και έντονες αντιπαραθέσεις συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Μετά την κόντρα του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο βήμα της βουλής ανέβηκε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα η οποία θεωρείται το πρόσωπο που συνέταξε τις σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ και φέρει την σφραγίδα της.

Η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα “να ψηφίσουν και να στηρίξουν” το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας “οπισθοδρομικούς” όσους το επικρίνουν.

«Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες και θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε.

Για το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου το οποίο δίνει την δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα (καταργώντας έτσι την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ) αλλά και για το άρθρο 7 όπου επιτρέπει την πρόσληψη νοσοκομειακών γιατρών με μερική απασχόληση, η κ. Γκάγκα είπε:

«Δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός συμπλήρωσε: “έχω πάει σε 102 νοσοκομεία και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών και για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022”.

Απαντώντας στους υγειονομικούς που αντιδρούν, είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος “στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα Υγείας” και ότι στην πρόσφατη απεργία η συμμετοχή ήταν 3%.

Αλλά και ο υπουργός υγείας απάντησε στις επιθέσεις των βουλευτών αντιπολίτευσης που αντιδρούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αντιπολίτευση θέλει “επιστροφή στο 1983”

Το είπε μάλιστα διαδεχόμενος στο βήμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υπενθυμίσει το “όχι” της ΝΔ “στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την υποστήριξη της Αριστεράς, το 1983”.

Να αναφέρουμε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στα δύο επίμαχα άρθρα, το 7 και το 10.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα