Μ. Γκάγκα: Ανοίγει η πλατφόρμα αύριο για τη χορήγηση των αντιϊικών φαρμάκων

Την ενεργοποίηση από την Παρασκευή της πλατφόρμας για την χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με Covid που εκπληρώνουν τα ίδια κριτήρια με όσους λαμβάνουν τα μονοκλωνικά, με συνταγογράφηση και μέσω νοσοκομείων ανακοίνωσε σήμερα η Μίνα Γκάγκα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Στο μεταξύ, το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, γνωστοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι παρατηρούνται δυο σημαντικά αλλαγές στα χαρακτηριστικά της πανδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της «Όμικρον» εκτός των μεγάλων πόλεων.

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ενώ στην αρχή της ομιλίας της η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αν και καταγράφεται σταθεροποίηση θετικότητας στο 9% της πανδημίας, ωστόσο παρατηρείται:

– μετακίνηση της επιβάρυνσης σε μεγαλύτερες ηλικίες – κατά μια δεκαετία – με ένα στα δυο κρούσματα να καταγράφονται στις ηλικίες από 35-64 ετών, με το μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 39 έτη και

– αύξηση των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της χώρας, εκτός των μεγάλων πόλεων.

Επισήμανε ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό το ιικό φορτίο καθώς «περίπου το 2,5% της χώρας είναι ενεργά κρούσματα» και τόνισε πως ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ σημείωσε πως σήμερα 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στην επικράτεια (Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα, Φλώρινα, Ξάνθη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια με τους 7 στους 10 να είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι, στις ΜΕΘ η πληρότητα έχει φτάσει στο 88% και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες, συμπλήρωσε.

Για την long Covid ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία και συμπλήρωσε πως οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια και ενέχει μικρότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 53% και σε θνησιμότητα κατά 91%

Διευκρίνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να υπάρχει και χαρακτηριστικά ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα μια στις δυο εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν με ασθενείς που είχαν κολλήσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό εξιτηρίων ασθενών με κορονοϊό κατά 30% λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Όσον αφορά την αξιοπιστία των τεστ σημείωσε πως «κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό» και διευκρίνισε πως τη μια μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την άλλη μέρα θετικοί, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα