M. Χρυσοχοΐδης για το κυκλοφοριακό: Μαγικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα δεν υπάρχουν

“Η κοινωνική αστυνόμευση για μένα είναι μια μεγάλη προτεραιότητα γι’ αυτό, κάθε μέρα όλο και περισσότερο, διαμορφώνουμε πολιτικές για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή, με την ποιότητα ζωής”, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης με αφορμή την έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού για το κυκλοφοριακό, σημείωσε πως “μαγικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα δεν υπάρχουν”, δεδομένου ότι, όπως διευκρίνισε, “το 1985 είχαμε στην Αττική 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα, τώρα έχουμε 5,5 εκατομμύρια, άρα δεν μπορούν να χωρέσουν στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες υποδομές, στην ίδια χωρητικότητα, τριπλάσια αυτοκίνητα και παραπάνω, τετραπλάσια σχεδόν… εκ των πραγμάτων υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις οι οποίες είναι μακροπρόθεσμες. Στον Κηφισό υπάρχουν επιχειρήσεις, υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, υπάρχει τροφοδοσία. Είναι δύσκολο κανείς να πάρει αποφάσεις οι οποίες για να ληφθούν υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, άρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις”.

Συνέχισε λέγοντας πως “μια λύση θα ήταν ένας εγκάρσιος δρόμος ο οποίος θα “σκάει” ανάμεσα σε Περιστέρι και Χαϊδάρι και επίσης θα βγαίνει σε κάποιο σημείο της εθνικής οδού. Δηλαδή, να παρακάμπτεται όλη αυτή η διαδρομή από τη Μαλακάσα μέχρι τον Πειραιά. Αν έφευγαν η Αγορά του Ρέντη, τα ΚΤΕΛ και οι μεταφορικές εταιρείες, αυτομάτως ο δρόμος θα ήταν πολύ καλύτερα, όμως όλα αυτά χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να γίνουν. Υπάρχουν κάποια σχέδια για τα ΚΤΕΛ να φύγουν προς τη Φυλή, εκεί που είναι ο ΟΔΔΥ σήμερα, όπως και η Αγορά” εξήγησε, επισημαίνοντας, όμως, πως δεν χωράνε τα αυτοκίνητα στη χωρητικότητα που έχει ο Κηφισός.

“Αυτό που πρέπει να γίνεται και γίνεται είναι να υπάρχει μια βοήθεια από την Τροχαία, η οποία όμως είναι πολύ οριακή” συνέχισε.

Εκτίμησε, επίσης, πως η κατάσταση ίσως αποσυμφορηθεί όταν “θα ολοκληρωθεί και ο άλλος ο δρόμος στο Σχιστό, στη διασταύρωση, ούτως ώστε ένα κομμάτι θα μπορεί να πηγαίνει από την πίσω πλευρά του Χαϊδαρίου και να ενώνεται με τη λεωφόρο Αθηνών”.

Σχετικά με την τοποθέτηση των καμερών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως χρειάζεται ένα καινούργιο δίκτυο και “ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, περίπου 1.000 κάμερες για την κυκλοφορία και έξυπνες κάμερες που θα λειτουργούν με βάση τη νέα τεχνολογία. Με βάση μια κάρτα SIM που θα έχει η κάθε κάμερα θα μπορεί να στέλνει την παράβαση στον παραβάτη. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες εκατοντάδες κάμερες που ανήκουν στην Περιφέρεια -η σύμβαση υπογράφεται αυτές τις μέρες- όπου οι κάμερες αυτές θα είναι τοποθετημένες σε φανάρια και θα βεβαιώνουν παραβάσεις κυρίως, που έχουν σχέση με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Άρα, ξεκινάει ένας διαγωνισμός για 1.000 κάμερες στην Αττική και ένας διαγωνισμός της Περιφέρειας, ο οποίος ολοκληρώθηκε και θα προχωρήσει σε υλοποίηση- υποθέτω- από το 2025 για να τοποθετηθούν αυτές οι κάμερες”.

Διευκρίνισε, επίσης, πως “έχουμε ένα πολύ απλό και επιτυχημένο παράδειγμα, τους αυτοκινητόδρομους. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν παραχωρηθεί με βάση διαγωνισμούς και συμβάσεις που έχουν γίνει από το ελληνικό Δημόσιο, εδώ και πολλά χρόνια, και γίνεται διαχείριση από ιδιώτες με βάση κάποιες προϋποθέσεις. Όταν λοιπόν κάποιος κάνει μια παράβαση στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας εκεί η κάμερα τον καταγράφει, πηγαίνει στο οικείο τμήμα που κατοικεί ο παραβάτης και στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι του στη διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας του παραβάτη και πάει και το πληρώνει ή αν θέλει να πάει να κάνει κάποια ένσταση. Εν πάση περιπτώσει πάει και το πληρώνει. Θέλω να πω πως σήμερα που υπάρχει η τεχνολογία, αυτό θα αλλάξει από τους παραχωρησιούχους, με την έννοια ότι θα πηγαίνει απευθείας στην αρμόδια ΔΟΥ όπου και θα γίνεται η διαδικασία της πληρωμής”, κατέληξε ειδικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ενίσχυση των Υπηρεσιών της Τροχαίας σημειώνοντας ότι στις 26 Οκτωβρίου προστέθηκαν ακόμα 100 άτομα.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Τροχαία έχει διπλασιάσει την δραστηριότητα, τονίζοντας ότι πέρσι βεβαιώθηκαν 54.147 παραβάσεις ενώ μέχρι χθες η Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών έχει βεβαιώσει 109.500 παραβάσεις.

Για τη χρήση των πατινιών, ο υπουργός ανέφερε πως “με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος πρόκειται να ισχύσει από το προσεχές διάστημα, θα ρυθμιστεί και αυτό το θέμα. Όπως επίσης το θέμα της προσοχής που πρέπει να δείχνουμε στους ποδηλάτες, οι οποίοι είναι γενναίοι που τολμούν και κυκλοφορούν στους δρόμους με το ποδήλατο”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χρήση κράνους από δικυκλιστές, τονίζοντας ότι “αλλάζει και η νομοθεσία με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πέρα από την αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας οδήγησης υπάρχει και πρόστιμο στη μη χρήση κράνους. Υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα με τον τρόπο που οδηγούν οι Έλληνες μοτοσικλετιστές, με τις προσπεράσεις που κάνουν είτε από αριστερά, είτε από δεξιά. Όλα αυτά ρυθμίζονται με τον νέο Κώδικα”.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι “όλα πρέπει να γίνονται με κάποιους κανόνες” και εξήγησε πως “τρία πράγματα είναι πολύ σημαντικά: το κόκκινο, το αλκοόλ και το κράνος. Και από κει και πέρα η χρήση του κινητού. Αυτό με το κινητό, κοιτάξτε, κάθε μέρα τώρα πια, τα τροχαία ατυχήματα δεν γίνονται στις εθνικές οδούς, δεν γίνονται σε αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί, είναι πολύ ασφαλείς, γίνονται μέσα στις πόλεις και κυρίως έχουμε παρασύρσεις. Δηλαδή, οι οδηγοί παρασύρουν πεζούς, διότι δεν έχουν την προσοχή τους στην οδήγηση, αλλά στο κινητό την ώρα που μιλάνε με κάποιον”. Αναφέρθηκε, δε, στην ευθύνη των οδηγών που οδηγούν ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συνοψίζοντας, μιλώντας για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Αττική, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε αναλυτικά στα τρία θέματα που έχει καταγράψει: “Πρώτα υπάρχει το θέμα των υποδομών: οι υποδομές είναι παλιές, ανεπίκαιρες και είναι ακατάλληλες για να χωρέσουν τις ανάγκες που έχει σήμερα ο κόσμος, οι πόλεις και οι κάτοικοί της. Δεύτερον, η συμπεριφορά μας. Η συμπεριφορά μας πρέπει να γίνει πιο υπεύθυνη. Και τρίτον υπάρχει το θέμα της τροχαίας, η οποία πρέπει να γίνει ακόμη πιο ενεργή, να προχωρήσει σε περισσότερους ελέγχους, να είναι παρούσα εκεί που πρέπει, δηλαδή όταν λέω εκεί που πρέπει, εννοώ να είναι παρούσα σε σημεία και παραβάσεις, οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θανάτους”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα