Λύτρας σε Πολάκη για το AstraZeneca – Το όφελος σε ζωές είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία

Εκτός εαυτού βγήκε ο Παύλος Πολάκης μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ειδικά για το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας και είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως αντιεμβολιαστής.

Τώρα, μετά την είδηση της απόσυρσης του εμβολίου, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να επαναλάβει τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις, επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί της κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ελα «επιστημονες» των πρωιναδικων και πολτικοι τυπου Σκερτσου και Μητσοτακη για παμε παλι!!! ΟΛΑ ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΝ!!!».

Στον Παύλο Πολάκη θέλησε να απαντήσει ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Λύτρας, Με μια μακροσκελή ανάρτηση, απέκρουσε τα όσα σχολίασε, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εγώ λοιπόν που δεν είμαι επιστήμονας “του πρωϊνάδικου” ή “των διακοπών”, είμαι στη διάθεση σας αν θέλετε σοβαρή συζήτηση. Στο μεταξύ εδώ η αλήθεια, προς ενημέρωση των ακολούθων σας».

1.Τι έχει συμβεί: Η εταιρία κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου, καθώς αυτό ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ εδώ και >2 χρόνια κ έχει σταματήσει η παραγωγή του.

2. “Μα εγώ κάτι άκουσα για παρενέργειες και θρομβώσεις!” Ήδη από τις 7 Απρίλη 2021 (!) ο EMA επισήμανε ως πιθανή πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AZ αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως σύνδρομο VITT (Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia).

3.Η συχνότητα του VITT εκτιμάται περίπου σε 1 ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AZ. https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8820951/… Το οτι αναγνωρίστηκε μια τόσο σπάνια παρενέργεια αποτελεί τεράστια επιτυχία της φαρμακοεπαγρύπνησης, που αποδεικνύει οτι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ και διασφαλίζει την ασφάλεια των εμβολίων.

6.Διότι *απόλυτη* ασφάλεια (0% κίνδυνος) δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Κι η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ όφελους και κινδύνων: Από τη μια ο κίνδυνος του ιού (γνωστός, μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου.

Ήδη από τις 23/4/2021 ο EMA προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτούς τους κινδύνους (https://ema.europa.eu/system/files/documents/chmp-annex/visuals_risk_contextualisation_az_vaccine_annex_for_chmp_opinion-corr_en.pdf…), και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα. Το όφελος (σε ζωές!!) του εμβολίου AZ είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία (σ. VITT), ιδίως για τις μεγάλες ηλικίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα