Λονδίνο: Πώς θα ανέβει ξανά στο βάθρο της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρώπη

Ξανασηκώνεται στα πόδια της η χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας, σε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου έχασε το στέμμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών, καθώς το Λονδίνο φαίνεται ότι θα το ανακτήσει από το Παρίσι, την ώρα που το ράλι των γαλλικών μετοχών πολυτελείας εξασθενεί.

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση σε δολάρια των πρωτογενών βρετανικών εισηγμένων ανέρχεται πλέον σε 2,90 τρισ. δολάρια έναντι 2,93 τρισ. δολαρίων της Γαλλίας, σύμφωνα με δείκτη που καταρτίζει το Bloomberg. Το χάσμα μεταξύ των δύο μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω της διολίσθησης της αξίας της Γαλλίας από το περσινό ρεκόρ των 3,5 τρισ. δολαρίων, καθώς η οικονομική κατήφεια στη βασική κινεζική αγορά βαθαίνει.

Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, παρατηρούνται σημάδια ανοδικής στάσης των επενδυτών για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με τους στρατηγικούς αναλυτές της HSBC Holdings Plc, της Barclays Plc και της JPMorgan Chase & Co. να προβλέπουν άνοδο για μια αγορά που έχει αμαυρωθεί εδώ και καιρό από το Brexit. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή τόνου σε σχέση με πέρυσι, όταν μια έρευνα της Bank of America Corp για τους επενδυτές κατέταξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την πιο αντιπαθή αγορά παγκοσμίως.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, εκτιμά ότι η βρετανική αγορά είναι επί του παρόντος ένα “καλό μέρος για να κρυφτείς” και αναμένει ότι η έκθεση στην ενέργεια και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν “σημαντικές” επενδυτικές εισροές. Ο ομόλογός του στην HSBC, Max Kettner, έγινε ανοδικός για τις βρετανικές μετοχές αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021.

Τι πάει λοιπόν καλά για το Ηνωμένο Βασίλειο; Πρώτον, οι μετοχές του επωφελούνται από ένα ράλι 30% στο πετρέλαιο τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεύτερον, ο πληθωρισμός επιτέλους υποχωρεί, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει τον 22μηνο κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, γεγονός ζωτικής σημασίας για έναν δείκτη γεμάτο με μετοχές εξαγωγέων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία της BofA από την τελευταία εβδομάδα έδειξαν ότι οι εκροές από τα μετοχικά κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζονται, αντιστρέφοντας ένα σύντομο διάλειμμα κερδών στα μέσα Σεπτεμβρίου. Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για τους επενδυτές να προσθέσουν σε θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο – τα παγκόσμια κεφάλαια εξακολουθούν να έχουν καθαρή υποεπενδεδυμένη θέση 22% στην αγορά, την πιο πτωτική θέση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της BofA.

«Το πλεονέκτημα της βρετανικής αγοράς είναι ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στις ενεργειακές μετοχές, οι οποίες τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα», δήλωσε η στρατηγικός αναλυτής της Liberum Capital Ltd. Susana Cruz. Ο ενεργειακός κλάδος έχει στάθμιση 14% στον FTSE 100, ενώ τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα παράγει το 20% των κερδών του δείκτη φέτος.

Μία από τις blue chip πετρελαϊκές μετοχές του FTSE, η Shell Plc, κυμαίνεται κοντά σε υψηλά πενταετίας. Αυτό το μέγιστο του 2018 συνέπεσε με την τιμή του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, αν οι προβλέψεις για πετρέλαιο 100 δολαρίων είναι σωστές, ο FTSE 100 θα μπορούσε να κατευθυνθεί πολύ υψηλότερα.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με το Παρίσι, το οποίο δέχεται πιέσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Η LVMH, η L’Oreal SA, η Hermes International και η Kering SA αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του δείκτη CAC 40 και οδήγησαν το ράλι νωρίτερα φέτος. Όλες έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειώσει νωρίτερα φέτος, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ζήτηση για σικ τσάντες και κοσμήματα είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στην Κίνα, καθώς και στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η στερλίνα έχει υποχωρήσει περίπου 4% έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα, βασικό στοιχείο για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον FTSE 100 και οι οποίες πραγματοποιούν περίπου το 75% των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι η αδυναμία της λίρας θα συνεχίσει να ενισχύει τους εξαγωγείς.

Τα προβλήματα του Λονδίνου δεν έχουν σε καμία περίπτωση ξεπεραστεί, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και τις εταιρείες να καταφεύγουν στη Νέα Υόρκη για την εισαγωγή μετοχών. Οι εκροές από την αγορά είναι αδυσώπητες και ανέρχονται σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα – σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays σε στοιχεία του EPFR.

Η πολυετής πτώση έχει καταστήσει τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές εξαιρετικά φθηνές σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές. Με βάση τον μελλοντικό δείκτη τιμής προς κέρδη, ο FTSE 100 διαπραγματεύεται σήμερα με έκπτωση 35% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index.

«Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια πραγματική έκπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε ότι η έκπτωση αυτή έχει ενσωματωθεί στις τιμές», δήλωσε ο Dan Kemp, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Morningstar, η οποία διαχειρίζεται 295 δισεκατομμύρια δολάρια. «Από την άποψη της δίκαιης αξίας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σίγουρα μια πιο ελκυστική αγορά από κάποιες άλλες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα