Λογαριασμοί ρεύματος: Μέχρι πότε ισχύουν οι ενισχύσεις για τα τιμολόγια των νοικοκυριών

Στο τέλος της εποχής των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος πλησιάζει η Ελλάδα, με τις τιμές των παρόχων να κινούνται ακόμα και πιο χαμηλά σε σχέση με αυτές που θέτει ως στόχο η κυβέρνηση μετά τις επιχορηγήσεις.

Τη νέα πολιτική κατεύθυνση σηματοδότησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις μεγάλες μειώσεις που έκαναν οι εταιρείες ενέργειας ρίχνοντας τις τιμές της κιλοβατώρας του Απριλίου έως και 43% έναντι του τρέχοντος μηνός.

Ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες στο 4ο Power & Gas Forum άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιδοτηθούν οι λογαριασμοί επόμενου μήνα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν πολλοί πάροχοι είναι πιο χαμηλές από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση και είναι τα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε: «Θα εξετάσουμε και θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο».

Ο ίδιος ανέδειξε και την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης – τον κουμπαρά όπου συγκεντρώνονται τα χρήματα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων: «Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος και να χρειαστεί να στηρίξουμε και πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι. Εχουμε ανάγκη να εξοικονομούμε πόρους».

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τα μέτρα ελέγχου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος και των επιδοτήσεων ισχύουν μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, αυτό δεν στερεί το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να μην επιχορηγήσει τους λογαριασμούς εφόσον οι τιμές είναι χαμηλές.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν. Ετσι οι πάροχοι διαμόρφωσαν ένα εύρος τιμών για τον Απρίλιο από τα 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό οι μειώσεις αυτές αποδίδονται στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου: «Ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί. Αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ρεύματος για τον επόμενο μήνα τις απέδωσε και στον ανταγωνισμό: «Με τη νομοθέτηση της πρόβλεψης των τιμών 10 ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ, ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος. Βλέπετε ότι πρώτα ανακοινώνει ο δεσπόζων παίκτης και έπειτα οι υπόλοιπες εταιρείες αναρτούν τιμές επιδιώκοντας να ανταγωνιστούν μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τον μεγαλύτερο προμηθευτή».

Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι η Κομισιόν εδώ και μήνες συστήνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τον περιορισμό των οριζόντιων ή γενικευμένων μέτρων στήριξης των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Πέραν αυτού, οι Βρυξέλλες βάζουν στο τραπέζι των «27» και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το τέλος της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, γεγονός που σηματοδοτεί ένα συνολικότερο συμμάζεμα των οικονομικών στις χώρες της ΕΕ. Το συγκεκριμένο μάλιστα θέμα θα συζητηθεί και από τους ηγέτες των κρατών στη σημερινή και αυριανή σύνοδο κορυφής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα