Lockdown: Παράταση και επιστροφή στο click away από 1 Μαρτίου

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνουν στους ειδικούς η πληρότητα στις περισσότερες ΜΕΘ της Αττικής, τα κρούσματα του κορωνοϊού που δεν σημειώνουν σημαντική πτώση – παρά το γεγονός πως η περιφέρεια βρίσκεται σε καθεστώς lockdown – και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

Oι 13 περιοχές της Ελλάδας που «φλερτάρουν» με ολικό lockdown

Για ακόμη ένα 24ωρο η χώρα μας χθες τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων της COVID-19 αυξάνοντας την ανησυχία για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και τη μείωση του ιικού φορτίου.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 27 νεκρούς και 1.400 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αύξηση εντοπίστηκε και στον αριθμό των διασωληνωμένων, που πια φτάνουν τους 320, φέρνοντας ψυχρολουσία στους ειδικούς.

Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα οκτώ της νοτίου Αφρική, με τους λοιμωξιολόγους να εξετάζουν έντονα την διπλή χρήση μάσκας για την προστασία των πολιτών.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας, είναι πως σήμερα στο χάρτη του ECDC η χώρα μας έφυγε από την ζώνη ασφαλείας και πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα μπήκαν στην «κόκκινη ζώνη».

Θωμαΐδης: Μείωση του ιικού φορτίου

Πάντως, ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσαθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμητό είναι με το κλείσιμο της εβδομάδας να υπάρξει και μείωση στις εισαγωγές των νοσοκομείων, καθώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά.

«Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η εξάπλωση» πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Τσολιά: «Τα κρούσματα σταθεροποιούνται»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, η οποία εμφανίστηκε χθες στον ΣΚΑΪ και τόνισε πως τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, ενώ έχει σταματήσει η αύξηση και «ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι».

Παράλληλα, θεωρεί δύσκολο να προβλέψει το πότε θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες δραστηριότητες εν μέσω του lockdown: «Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ COVID, οπότε δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80% και 70%» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Οι περιοχές που εγείρουν ανησυχίες

Πέρα από την Αττική, που χθες κατέγραψε 687 νέα κρούσματα, το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο σε άλλες 13 περιοχές που παρατηρείται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι: Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Γιάννενα και Ηράκλειο προβληματίζουν τους ειδικούς, αν και υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα στις μεγάλες Περιφέρειες της χώρας.

Λιανεμπόριο έστω και με click away

Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας πρόκειται να συνεδριάσουν για να μελετήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ωστόσο, αποφάσεις θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να υπολογίσουν ακόμα καλύτερα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους έπειτα από επτά ημέρες, που θα είναι και πιο κοντά στην ημερομηνία που έχει ορισθεί ως το τέλος των μέτρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου, έστω και με τη διαδικασία του click away, ώστε να κινηθεί λίγο η αγορά. Αυτό μπορεί να φανεί τόσο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, ο οποίος είπε ότι πιθανότατα να μην ζητηθεί η παράταση του lockdown όσο και από τις αναφορές του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι είναι πιθανόν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Ωστόσο η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι ο βασικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει πιθανώς σε μία παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς σήμερα ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική παραμένουν κενές, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν κι άλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση επιπλέον κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid από τις ιδιωτικές κλινικές έπειτα από διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και θεωρείται σφόδρα πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα στις ΜΕΘ για τον κορονοϊό, αυτή την ώρα, αγγίζει το 90%, ενώ υπάρχουν μόνο 51 συνολικά διαθέσιμες κλίνες. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από τις 84, μόνο οι 5 κλίνες είναι κενές, ενώ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και οι 11 είναι κατειλημμένες. Στο Θριάσιο νοσοκομείο από τις 14 κλίνες μόνο οι 3 είναι κενές.

Οι αποφάσεις για τη διπλή μάσκα

Σε ό,τι αφορά στη διπλή μάσκα, την Παρασκευή, 19 του μήνα, αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας της.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνει ισχυρή σύσταση ή να υπάρχει υποχρεωτικότητα στο μέτρο. Πάντως τα δύο σημείο που θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Στην τηλεόραση του MEGA, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης ανέφερε πως η διπλή μάσκα γεμίζει τα κενά που αφήνει η χειρουργική.

«Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», είπε ο κ. Παυλάκης.

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης στο ίδιο θέμα.

Παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων

«Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την Τετάρτη, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδώσουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποίηση θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown. «Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε «πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση, οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα