Λιβύη: Στη Σύρτη η έδρα της νέας κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγκα

Το κοινοβούλιο της Βεγγάζης ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση που διόρισε, υπό τον Φάτι Μπασάγκα, θα εδρεύει προς το παρόν στη Σύρτη, καθώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο η προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της τα κυβερνητικά κτίρια στην Τρίπολη αφού η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Η απόφαση αυτή συνιστά την πιο ξεκάθαρη μέχρι τώρα παραδοχή του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση που διόρισε τον Μάρτιο δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Τρίπολη και η Λιβύη έχει παραλύσει λόγω της κρίσης των δύο κυβερνήσεων.

Το αδιέξοδο αυτό απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συγκρούσεων στη Λιβύη, έπειτα από δύο χρόνια σχετικής ειρήνης. Και οι δύο πλευρές στηρίζονται από ένοπλες ομάδες και οποιαδήποτε προσπάθεια του Μπασάγκα να μπει δια της βίας στην Τρίπολη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μάχες στη δυτική Λιβύη.

Η επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα γίνει στη Σύρτη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σώματος Αμπντουλάχ Μπελχαΐκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά συγκροτήθηκε πέρσι με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Όμως, αφού οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των διαφωνιών για τους κανόνες που έπρεπε να τηρηθούν, το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ έκρινε ότι η θητεία της κυβέρνησης έληξε και διόρισε μια νέα υπό τον Μπασάγκα. Ο Ντμπεϊμπά υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του είναι νόμιμη και ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

 

 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα