Λιβύη-πλημμύρες: Εφιαλτικό σενάριο για πάνω από 20.000 νεκρούς στη Ντέρνα

Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Abdel Moneim Al-Ghaithi, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο αριθμός των νεκρών στην πληγείσα πόλη της Λιβύης μπορεί να ξεπεράσει τους 20.000.

Ο Al-Ghaithi μίλησε τηλεφωνικά στο Sky News Arabia για την έκταση της καταστροφής που έπληξε την πόλη που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, ως αποτέλεσμα των χειμάρρων και των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel».

Ο τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, “Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη για την πόλη Ντέρνα. Δεν μπορέσαμε να την αντιμετωπίσουμε με τις δυνατότητές μας, ακόμα κι αν οι δυνατότητες ήταν μεγάλες και προηγμένες πάλι δεν θα μπορούσαμε».

Εξήγησε, «Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη μπορεί να ξεπεράσει τους 20.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται στην πυκνότητα του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές».

Ο Al-Ghaithi επιβεβαίωσε ότι οι αρχές δεν μπόρεσαν ακόμη να υπολογίσουν οριστικά τη ζημιά, αλλά «εργάζονται για να γίνει αυτό».

Είπε: “Υπάρχουν κινήσεις από διάφορες ομάδες διάσωσης εντός της πόλης και τώρα γίνονται εργασίες για την ανάκτηση των σορών των θυμάτων. Υπάρχουν θύματα στη θάλασσα, κάτω από τα ερείπια και θύματα που βυθίστηκαν στη λάσπη. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον τεράστιο αριθμό».

Ο Al-Ghaithi μίλησε επίσης για τις υπηρεσίες στη Ντέρνα αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει το 60 τοις εκατό των κατοικημένων γειτονιών της πόλης.

Ωστόσο, «εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές, ώστε οι ομάδες διάσωσης και οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να πραγματοποιούν το έργο τους όλο το 24ωρο».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι «ιατρικές ομάδες από διάφορες πόλεις της Λιβύης ήρθαν στη Ντέρνα και τώρα αρχίζουν τις εργασίες τους. Ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του Δήμου Ντέρνα και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης να ιδρύσει ένα κινητό νοσοκομείο δίπλα στο Νοσοκομείο Youssef Bourahil».

Επισήμανε την επείγουσα ανάγκη για διεθνή υποστήριξη, προσθέτοντας: «Το περιμένουμε και αν θέλει ο Θεός θα σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

Από την άλλη πλευρά, ο Al-Ghaithi εξήγησε ότι υπάρχει μόνο μία είσοδος στη Ντέρνα που λειτουργεί από 5 εισόδους και «εργάζονται για το άνοιγμα δρόμων και διαδρόμων».

Και συνέχισε: «Κατεδαφίστηκαν όλες οι γέφυρες και το αποτέλεσμα ήταν να αποκοπούν γειτονιές η μία από την άλλη. Είναι δύσκολο να μετακινηθείς από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά σήμερα (Πέμπτη) οι γειτονιές θα συνδεθούν μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα