Λιβύη: Γεωπολιτικό «κουβάρι» και τα όπλα παρά πόδα

Άγκυρα και Μόσχα εργάζονται για άμεση εκεχειρία στην εμπόλεμη Λιβύη την ίδια ώρα που οι παρασκηνιακές κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στην πολύπαθη αφρικανική χώρα φουντώνουν.

Εντείνονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα βάλει ένα τέλος στην εμπόλεμη Λιβύη όμως την ίδια ώρα οι πληροφορίες που καταφθάνουν τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικού μεταφέρουν πολεμικές προετοιμασίες που ενδεχομένως θα κορυφωθούν με τη μάχη της Σύρτης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη χώρα της βόρειας Αφρικής, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες».

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο θέλουν την Τουρκία να αναπτύσσει συστήματα αεράμυνας -μικρού και μεσαίου βεληνεκούς- όχι τελευταίας γενιάς ενισχύοντας τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με τα ήδη εγκατεστημένα με επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ανησυχία

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη Σύρτη, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεταξύ της Τρίπολης στα δυτικά και της Βεγγάζης στα ανατολικά.

Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «με σημαντική εξωτερική υποστήριξη, συνεχίζουν την πορεία τους προς τα ανατολικά και βρίσκονται τώρα 25 χλμ. δυτικά της Σύρτης», σημείωσε. Στο παρελθόν, δυνάμεις της GNA προσπάθησαν δύο φορές να καταλάβουν την πόλη, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ανησυχητική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη και το υψηλό επίπεδο άμεσης ξένης παρέμβασης στη σύγκρουση, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη στο Βερολίνο» τον Ιανουάριο, επέμεινε ο Γκουτέρες χωρίς όμως να κατονομάσει κάποια χώρα στο γεωπολιτικό «κουβάρι» που έχει στρέψει την προσοχή μεγάλων παικτών ανά τον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι συζητήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης αφορούσαν «την αποχώρηση ξένων μισθοφόρων», «τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «τον αφοπλισμό και την αποστράτευση», καθώς και «τη πιθανότητα ενός μηχανισμού κατάπαυσης του πυρός».

Παράλληλα αναφέρθηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, στη δυνατότητα δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης», ο έλεγχος της οποίας θα ανατεθεί στην αποστολή του ΟΗΕ που είναι παρούσα στη Λιβύη.

Κατάπαυση του πυρός

Μέσα σε ένα κλίμα έντασης ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα και η Αγκυρα συνεργάζονται για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη βορειοαφρικανική χώρα. Τόνισε πως ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) είναι έτοιμος να υπογράψει και πως ελπίζει ότι η Τουρκία θα καταφέρει να πείσει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να κάνει το ίδιο.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον LNA του στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Μάιο άρχισε να δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την τουρκόφιλη GNA του Σαράτζ χάνοντας σημαντικά εδάφη.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη «απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Ο Χάικο Μάας, μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέκρινε την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων και μηνών απειλεί να διαλύσει τη χώρα για πάντα. Ούτε καν η πανδημία δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο Μάας.

Να σημειώσουμε πως στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη Λιβύη, έλαβε μέρος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία προκρίνει την πολιτική λύση

Οι φωνές για ειρήνευση φθάνουν μέχρι και την Άγκυρα που δημοσίως λέει και ξαναλέει πως αναζητά διπλωματική λύση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μέβλουτ Τσαβούσογλου, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η μόνη λύση στη σύγκρουση της Λιβύης είναι πολιτική.

Τα σχόλια ήρθαν μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον ομόλογό του Ντομίνικ Ραμπ.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους δύο Βρετανούς αξιωματούχους μίλησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών μετά την πανδημία, τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, τη συνεργασία στον τουρισμό, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, τη Συρία και το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα