

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου επισκέφθηκαν την Κυριακή την Τρίπολη της Λιβύης, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, για συνομιλίες με στελέχη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ανακοίνωσε το λιβυκό υπουργείο Εσωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιούν υψηλόβαθμοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στην Τρίπολη από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της GNA και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και ο LNA από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη γειτονική της χώρα και τη στήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στις δυνάμεις της Τρίπολης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εμάντ Τραμπέλσι συζήτησαν «τρόπους για τη στήριξη της συμφωνίας εκεχειρίας» και τα αποτελέσματα «των συνομιλιών των επιτροπών 5+5» με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, ανέφερε η ανακοίνωση. Το υπουργείο αναφερόταν στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών και τις διμερείς συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν από πέντε αξιωματούχοι από κάθε πλευρά.
Ο Μπασάγα, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, έγραψε στο Twitter ότι η συνάντηση ήταν «καρποφόρα και εποικοδομητική» και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σχέση της Λιβύης με το Κάιρο.
Στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων μετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα και δεσμεύτηκε ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Τρίπολη θα επαναλειτουργήσει «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της GNA, Μοχάμεντ Ελγκεμπλάουι.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ έγραψε ότι οι αξιωματούχοι πρόκειται να επιθεωρήσουν το κτίριο της πρεσβείας το οποίο παραμένει κλειστό από το 2014.
Σχετικά Νέα
Ισπανία: Τοξικό νέφος πάνω από την Καταλονία – 160.000 κάτοικοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους
Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία καλούνται να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας ενός.
Κύπρος: Δύο γυναίκες στη φυλακή για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα
Μια εξόχως σημαντική απόφαση στον αγώνα για τερματισμό του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα.
Κασμίρ: 13 νεκροί στον πακιστανικό τομέα
Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ μέσα σε 12 ώρες μέχρι σήμερα το.
Ο Μακρόν ζητεί άμεσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας – Προειδοποιεί για επιπλέον κυρώσεις τη Ρωσία
Τη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ζητεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,.