Σύγκρουση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο – Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση

Σε υψηλούς τόνους κινείται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Από την πλευρά της ΝΔ διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων και των στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι φέρνει τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ και βαφτίζει ως αναπτυξιακό νομοσχέδιο τα αιτήματα του ΣΕΒ.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς τον λόγο έχουν πάρει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίαζε από τη συζήτηση.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Τσίπρας: Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είναι «ωραίο μου πλυντήριο»

Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι ‘ωραίο μου πλυντήριο’. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες».

Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ».

Γεννηματά κατά ΝΔ: «Ευνοείτε τους λίγους έναντι των πολλών»

Κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στη Βουλή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για πλήθος θεμάτων, ενώ για το ίδιο το νομοσχέδιο υποστήριξε πως είναι «κατώτερων των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης».

Έτσι η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «ΟΧΙ» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο.

«Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού».

Κουτσούμπας: Πολυνομοσχέδιο δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί η προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας που διακηρύσσει η κυβέρνηση αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «περιβαλλοντικές βόμβες» ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης προωθεί διατάξεις που θρυμματίζουν ότι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που προωθείτε τόσο εσείς, όσο και το ‘υπουργείο αντιπολίτευσης’. Γη και ύδωρ στους λίγους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βούτσης: Κορωνίδα της διαμόρφωσης του νεοσυντηρητικού πόλου το νομοσχέδιο

«Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί κορωνίδα μιας στρατηγικής που εδώ και 3,5 μήνες είναι σε κατεύθυνση διαμόρφωσης νεοσυντηρητικού πόλου, εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υπάρχει μια πολύ γρήγορη επέλαση της νεοσυντηρητικής αναδίπλωσης, ένα νεοσυντηρητικό κλίμα στη χώρα, που ενταφιάζει την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο κ. Βούτσης και κατήγγειλε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδέα ότι με μικρότερους μισθούς, με συρρίκνωση των εγγυήσεων για τα εργασιακά δικαιώματα, με κλείσιμο ματιού για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Σε αυτό το σημείο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων μετά την ψήφιση των διατάξεων του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και κατήγγειλε ότι ξηλώνονται όσα με σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για τη μικρή έστω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Βλέπει κανείς την ταχύτητα αποδόμησης, αποκαθήλωσης, συρρίκνωσης των λίγων αλλά εξαιρετικά σημαντικών παρεμβάσεων που καταφέραμε και που ήταν προοίμιο για διεύρυνση των εγγυήσεων για τα εργασιακά», τόνισε.

Σταϊκούρας: Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες

«Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει νεοσυντηρητική στροφή.

«Ακολουθούμε τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αναφέρθηκε σε όσα χθες, Τετάρτη ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός κατέθεσε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο κοιτάει πως θα βελτιώσει τον πλούτο της χώρας, που είναι και το σημερινό ζητούμενο του νομοσχεδίου, ενισχύοντας την κατανάλωση, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Για να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, με δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σχετικά με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για το οποίο έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, πολλές παρατηρήσεις της διαβούλευσης και οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. «Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, εξασφαλίζονται υγιείς κανόνες του ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, και η διενέργεια μεταφοράς χρήματος ενώ, μέσα από τη διαδικασία της αδειοδότησης, αυξάνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι θεσμοθετείται ανοιχτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία στα πρότυπα του ευρύτατα αποδεκτού στην ΕΕ μοντέλου.

Μπακογιάννη: Έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη στάση που τηρεί απέναντι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δύο αναπτυξιακά νομοσχέδια. Η ΝΔ προσέγγισε και τα δύο νομοσχέδια με καλή πίστη και με στόχο να συμφωνήσουμε σε αυτά που ήταν απαραίτητα και να διευκολύνουμε αποφάσεις για την ανάπτυξη και τα ψηφίσαμε. Διότι, ο στόχος μας δεν ήταν να κάνουμε αντιπολίτευση επί των ερειπίων. Και έρχεστε εσείς, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει λεπτομέρειες από πολλά υπουργεία που υπήρχαν και σταματούσαν επενδύσεις, ακούμε τα ίδια ξύλινα επιχειρήματα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η προσέγγιση στο θέμα της ανάπτυξης θα έπρεπε να είναι προσέγγιση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης την οποία αρνείστε», επέμεινε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Έχετε πάρει λάθος δρόμο. Διαπραγματευτήκατε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, τη διαπραγματεύτηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, την υπογράψατε όλοι οι υπουργοί, αναφέρθηκε σε αυτή ο πρωθυπουργός σας και πανηγύριζε την υπογραφή αυτή. Και χάνετε τις εκλογές και έρχεται αυτή η σύμβαση στη Βουλή και εσείς καταψηφίζετε. Όμως ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας με τέτοια στάση; Αυτή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη στάση».

Δραγασάκης: Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τουλάχιστον μην την ευνοείτε

«Κύριοι της κυβέρνησης αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τουλάχιστον μην την ευνοείτε, μην την πριμοδοτείτε κιόλας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές ανατροπές, με πιο βάναυση την ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων, το καθεστώς, δηλαδή, «πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει ανάπτυξη, είναι μια αποσπασματική μεγέθυνση, χωρίς σχέδιο αποδοχής κάθε αιτήματος, η οποία ούτε βιώσιμη είναι ούτε διατηρήσιμη, αντίθετα διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί προϋποθέσεις νέων κρίσεων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Αυτό που έλειψε από τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ούτε επιμέρους μέτρα ούτε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Αυτό που έλειψε ήταν ένα συνολικό σχέδιο και μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και ένα θεσμικό πλαίσιο που θέτει τις βάσει για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τους δημοσιονομικούς και άλλους περιορισμούς, με οδηγό τις σύγχρονες και προοδευτικές αντιλήψεις για τη βιωσιμότητα και την ευημερία και σε συνάφεια με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δημιούργησε μια Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική. H κυβέρνηση εγκαταλείπει σήμερα την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν: Αντί αναπτυξιακής στρατηγικής έχουμε μέτρα πελατειακής και ψηφοθηρικής λογικής ακόμα και φωτογραφικές διατάξεις όπως καταγγέλλεται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα