Live το κλείσιμο του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία

Ολοκληρώνεται το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Το ξεκίνημα της πορείας συγκρότησης για ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η διήμερη συζήτηση, που ξεκίνησε χθες στο ΣΕΦ με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές:

Όλοι μαζί, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, οικολόγοι, η νέα γενιά, παλιότερα και νεότερα μέλη και στελέχη, να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, εκφραστή της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε ένα μαζικό κόμμα που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές, για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η συνεδρίαση της ΚΕΑ ανοίγει τον δρόμο για το συνέδριο.

Ένα συνέδριο που, όπως τονίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας και θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της εποχής μας: Τη δημοκρατία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την εργασία, τα δικαιώματα. Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας που φιλοδοξεί να δώσει ο Αλ. Τσίπρας, για ένα συνέδριο που «δεν θα είναι σαν αυτά που ξέρουν στο παλιό πολιτικό σύστημα», αλλά ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Όπως επισημάνθηκε σε πολλές τοποθετήσεις, η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος, που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική πλειοψηφία, αποτελεί κομβική ανάγκη προκειμένου να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση και η ρεβανσιστική παλινόρθωση του κράτους της πιο σκληρής δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η ανάγκη μαζικοποίησης και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιστοίχισης του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να ακούσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από την κοινωνία», υπογράμμιζαν πολλά στελέχη. Ως εκ τούτου μπαίνει στην ατζέντα η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής, η οργάνωση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις, κάτι που αποτελεί εξάλλου ταυτοτικό χαρακτηριστικό ενός χώρου που συζητά και διαβουλεύεται.

Η συμμετοχή 700 στελεχών στην ΚΕΑ προκάλεσε συζητήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, στον ΣΥΡΙΖΑ το πολυμελές όργανο έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Πράγματι, η ανθρωπογεωγραφία των μελών της ΚΕΑ εκφράζει, εκτός από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, τον χώρο της ιστορικής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της ανανεωτικής Αριστεράς, του συνδικαλισμού, των τεχνών, της διανόησης, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη νεολαία, την οικολογία, την Αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα της ευελιξίας αναμένεται να λύσει ο ορισμός του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που θα συντονίζει την ΚΕΑ. Σε αυτό το όργανο, που θα προκύψει από πολιτική συμφωνία των δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανασυγκρότησης, θα συμμετέχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ανένταχτοι.


     

Σάββατο 30/11: Ξεκινάμε σήμερα ένα σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα

«Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας», είπε, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη της ΚΕΑ, ανθρώπους που προέρχονται «από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές», «παλιούς και νέους συντρόφους» στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία, πεπεισμένους και αποφασισμένους η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Αυτή η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ανθρώπων του μόχθου, είναι ο στόχος της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της πολιτικής συμμαχίας σε σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, στόχος που με τη σειρά του εξυπηρετείται από τη συγκρότηση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μια διαδικασία «μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής» που «θα γίνει με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής» και «θα έχει ως κορυφαίο γεγονός το συνέδριο μας», σημείωσε. Ανέφερε ότι το εγχείρημα της ενότητας είναι δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσει με όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω από «τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες» και ένα βήμα μπροστά «στη συνεννόηση και τη συνεργασία».

«Νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη»

Απηύθυνε προς κλητήριο σε όλους, εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, βιοτέχνες, φοιτητές, απηύθυνε προσκλητήριο «να ενώσουμε δυνάμεις», για «να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο», κάνοντας λόγο για ταχεία διάψευση υποσχέσεων και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει και για πολιτική «αντικοινωνική και επικίνδυνη», «παλαιοκομματική» που προσπαθεί να παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα ήθους» με αφορμή τις τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία «ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες» και γενικότερα ότι η ΝΔ είναι προσκολλημένη στο «δόγμα ότι το Κράτος τους ανήκει». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντικοινωνική πολιτική», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, την ακύρωση προσλήψεων στην Υγεία και την Παιδεία, την «παλινόρθωση της άδικης εργασιακής πολιτικής». Κριτική άσκησε και για την οικονομία, ότι αντί να δημιουργούν περισσότερο χώρο για ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, «τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς». Μίλησε για «διασυρμό» της χώρας στο εξωτερικό ως «χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται». Την κατηγόρησε για «προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη», πως «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού» και ότι έτσι «προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου».

Επέκρινε τη ΝΔ ότι «ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας, και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων», πρακτική, όπως είπε επικίνδυνη για την χώρα. «Το κακό όμως γι’ αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του», σχολίασε, για να αναφέρει ότι τώρα «η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν», «πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων», τότε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το προσφυγικό. Τον κατηγόρησε ότι μπροστά στην πίεση από την άκρα δεξιά και προβεβλημένων στελεχών της «ακροδεξιάς ρητορικής» με καίρια υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την «παθητικότητα» της κυβέρνησης μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιάς μας, αναφέροντας ότι «η χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές», όμως είναι πολιτική «διπλά αναποτελεσματική» και για τις προσφυγικές ροές και για τις εξελίξεις. Ως μια από τις αρνητικές εξελίξεις χαρακτήρισε αυτή για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, σχολιάζοντας ότι «αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία».

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μαζί, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο αλλά και πόσο αναγκαίο είναι αυτό το εγχείρημα της ενότητας. Κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω από τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες & ένα βήμα μπροστά στη συνεννόηση, στη κατανόηση, στη συνεργασία.

View image on Twitter

«Θέλω να προειδοποιήσω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, αντιθέτως, πυγμή δείχνει η κυβέρνηση «στο εσωτερικό, όχι προφανώς απέναντι στους αληθινούς εγκληματίες», αλλά ως ένα «πρωτοφανές κρεσέντο τεχνητής όξυνσης, αυταρχισμού και καταστολής, ως επικοινωνιακό όπλο για να στρέψει εκεί τη κοινή γνώμη και να θρέψει το ανικανοποίητο από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, συντηρητικό εκλογικό σώμα». Είπε ότι το κλίμα γίνεται πιο βαρύ όταν, μεταξύ άλλων, «συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν την κεφαλή απείθαρχων δημοσιογράφων επί πίνακι, όταν υπουργοί της κυβέρνησής μας, σέρνονται σε εκδικητικές προανακριτικές ειδικού σκοπού», «για να καλυφθούν μεταξύ άλλων σκάνδαλα μεγατόνων».

«Θέλω να προειδοποιήσω από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες», είπε, τονίζοντας πως η ιστορία έχει δείξει ότι η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις.

      Μετασχηματισμός-Συνέδριο

«Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε μια δύναμη συστημικής εναλλαγής», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, «θέλουμε να είμαστε η δύναμη της αληθινής αλλαγής προς τα εμπρός μέσα στη κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «ο μετασχηματισμός, όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες, και τις αξίες μας, αλλά ίσα-ίσα φιλοδοξεί να εμποτίσει μ’ αυτές όλο το κοινωνικό σώμα». Μετασχηματισμός σημαίνει, είπε, «να μάθουμε από τα λάθη μας, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας, να ακούσουμε, να μιλήσουμε με όλες και όλους που καλοπροαίρετα περιμένουν περισσότερα από εμάς και όλοι μαζί να οργανωθούμε για να τα κερδίσουμε».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για μια χώρα με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, που θα κατοχυρώνει συνταγματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, κατοχύρωση της πρόσβασης όλων στην υγεία, εργασιακά δικαιώματα.

Σημείωσε ότι το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας, θα απαντήσει στις μεγάλες ανάγκες που έχουμε μπροστά μας για τις ανισότητες, την εργασία, την δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική κρίση. Θα αποτελεί «έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες», «θα εξετάσει την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, και θα αντλήσει πολύτιμα διδάγματα τόσο από την κυβερνητική, όσο και από την αντιπολιτευτική μας διαδρομή». Σε αυτή την πορεία, είπε, θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία για επαφή με τον κόσμο της δουλειάς και τους νέους, παραπέμποντας στο isyriza, με στόχο μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής: «γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύναμη των πολλών, η δύναμη της πλειοψηφίας, η δύναμη που κρίνει το δίκιο και την δικαιοσύνη βγαίνει μέσα από την συλλογικότητα και την συμμετοχή».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν έχει ιδιοκτήτη, ούτε χορηγούς, αλλά ανήκει σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία», απ’ αυτούς αντλεί τη δύναμη του και αυτούς υπηρετεί. Σημείωσε όμως ότι γι’ αυτό ακριβώς «χρειαζόμαστε μαζικές και μαχητικές οργανώσεις, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια», για να ακουστεί, όπως είπε, «η φωνή της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των «φωτισμένων». Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ριζωμένο στην κοινωνία, στις κοινωνικές οργανώσεις, σε κάθε χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σχετικά Νέα