

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το βράδυ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, το οποίο κατά την κυβέρνηση στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ενώ κατά την αξιωματική αντιπολίτευση απορρυθμίζει κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, παράλληλα με τις αντεργατικές διατάξεις που περιέχει.
Της ψήφισης του νομοσχεδίου-μαμούθ αναμένεται να προηγηθεί και να κορυφωθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει στροφές και φαίνεται αποφασισμένο να οδηγήσει τα πράγματα σε σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο παρεμβαίνει με μείζονα τρόπο σε σημαντικά εργασιακά – και όχι μόνο – ζητήματα καθώς ενσωματώνει ρυθμίσεις και διατάξεις σχεδόν από όλα τα υπουργεία.
Για ένα κομβικό νομοσχέδιο που επιτρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» το πολιτικό του σχέδιο κάνει λόγο το κυβερνητικό στρατόπεδο, τονίζοντας ότι με το νομοθέτημα αυτό διευκολύνεται η προσέλκυση και η υλοποίηση επενδύσεων. «Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο μέσω του οποίου ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.
Στο βήμα της ολομέλειας πιθανό να βρεθούν για να μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι – αν συμβεί – θα προκαλέσει… «τέντωμα» της ατζέντας, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα που τρέχουν αυτή την περίοδο θα αποτελέσουν «χρυσή ευκαιρία» για μία σκληρή σύγκρουση κορυφής τόσο μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών αρχηγών.
Παράλληλα, την ώρα που θα ολοκληρώνεται την Πέμπτη η συζήτηση, θα πραγματοποιηθούν συλαλλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο μίνι για «εργασιακό μνημόνιο».
Σχετικά Νέα
Πάπας Λέων ΙΔ’ ο Ρόμπερτ Πρέβοστ – «Ειρήνη στον κόσμο» το μήνυμά του
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας, μετά και από την τέταρτη ψηφοφορία στο.
Βατικανό: Καρδινάλιοι για την τέταρτη ψηφοφορία εκλογής νέου Πάπα-Live
Οι καρδινάλιοι μετέβησαν στην Καπέλα Σιξτίνα για την τέταρτη ψηφοφορία εκλογής νέου Πάπα, καθώς.
Η Ουκρανία επικύρωσε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά
Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα συμφωνία ορόσημο για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες,.
Νότιο Σουδάν: Οι συγκρούσεις εμποδίζουν τη βοήθεια να φτάσει σε 60.000 υποσιτισμένα παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Οι συγκρούσεις κατά μήκος του ποταμού Νείλου στο Νότιο Σουδάν εμποδίζουν εδώ και σχεδόν.