Ψηφίστηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Κατά πλειοψηφία με 176 ψήφους «υπέρ» έναντι 76 ψήφων «κατά» και δύο «παρών» ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία μας» και αναφέρθηκε στα δικαιώματα των παιδιών και στο γεγονός πως αποδίδεται δικαιοσύνη σε μια μερίδα συμπολιτών μας.

«Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής το πρωί ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. Επίσης, τόνισε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή», είπε.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιοι θα ψηφίσουν «κατά» στην ψηφοφορία

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα φτάσει ή να ξεπεράσει τις 180 θετικές ψήφους, κάτι, που μεταφράζεται σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν το κυβερνητικό νομοθέτημα.

Ταυτόχρονα, όμως, οι απώλειες αναμένεται να διαπερνούν οριζόντια σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες επί της αρχής και ως κεντρική θέση υπερψηφίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Στη ΝΔ επτά βουλευτές (Μ. Χρυσομάλλης, Ευρ. Στυλιανίδης, Φω. Αραμπατζή, Αν. Καραμανλή, Χ. Αθανασίου, Μ. Σαλμάς, Αν. Κατσανιώτης) δήλωσαν σήμερα ότι θα το καταψηφίσουν, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ χθες αρνητική στάση στο νομοσχέδιο προανήγγειλαν Άννα Καραμανλή, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Οικονόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπου το θέμα χαρακτηρίζεται ως «ταυτοτικό» και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει για κομματική πειθαρχία, προαναγγέλλοντας συνέπειες για όποιον δεν ακολουθήσει, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί σε ανάρτησή του στο facebook πως δεν παρευρεθεί στην ψηφοφορία, καθώς βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Στο ΠΑΣΟΚ φέρονται περί τους 12-15 βουλευτές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών οι Ευαγγελία Λιακούλη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλός και Παναγιώτης Παρασκευαΐδη.

Στη Νέα Αριστερά, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, καταγράφονται στους διαφωνούντες.

Την πλήρη διαφωνίας τους στο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες και με διαφορετικό σκεπτικό το ΚΚΕ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα