Site icon The Indicator

Live η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Mε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων επί των όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν άνοιξε κατάλογος ομιλητών, αλλά πήραν τον λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αλέξης Τσίπρας
Τα κεντρικά σημεία και στόχους της κυβερνητικής πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση, περιγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές απ’ τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία άσκησε δριμεία κριτική, ανέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, διαδεχόμενος στο βήμα τον Κυρ. Μητσοτάκη, το σημείο που γίνονται απολύτως σαφείς οι πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, τα ανταγωνιστικά κοινωνικά και οικονομικά σχέδια για την χώρα και για τους πολίτες είναι στο ζήτημα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και του δημόσιου ελέγχου στα κοινά αγαθά.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου πολιτική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας για να υπογραμμίσει «η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων».

Δημήτρης Κουτσούμπας
Για συμφωνία απόψεων με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Φώφη Γεννηματά
Επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει, για να μη γίνει η «αναθεώρηση του Συντάγματος υπόθεση μίας μόνο παράταξης».

Όπως είπε, έχει έρθει η ώρα ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέλθει από τη προοδευτική παράταξη για να ενώνει τους Έλληνες πολίτες.

Βασίλης Λεβέντης
Για σαμποτάρισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία μίλησε ο Β. Λεβέντης , στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλη.

 

Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στη πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Aπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η ΝΔ από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η ΝΔ.

Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, αφού δεν στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας έτσι μόλις 148 ψήφους.

Η ΝΔ κατάφερε και πέρασε με πάνω από 180 ψήφους:

Πάντως, μεταξύ των προτάσεων τής αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε κρίσιμες και δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως, αφορούσαν:

Διακομματική στήριξη διατάξεων

Υπήρξαν όμως διατάξεις που είχαν υπερκομματική στήριξη και ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους όπως:

Οι διατάξεις που πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία

Με πάνω από 180 ψήφους εγκρίθηκαν:

Με πάνω από 151 ψήφους

Εγκρίθηκαν επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:

Exit mobile version