Live η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί θα λάβουμε και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη με νέα μέτρα της οικονομίας εάν το επιβάλει η συγκυρία της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις αρνητικές προβλέψεις της ύφεσης καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχει καμία διάθεση να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, είπε για:

Οικονομία

Ερωτηθείς για την οικονομία κι αν  με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες μπορεί η χώρα να αντιμετωπιστεί η ύφεση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ότι αφορά τις αρχικές προβλέψεις. “Ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις” είπε ο πρωθυπουργός. Στο 6μηνο είμαστε  κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μέτρων στήριξης που λάβαμε για την οικονομία. Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί να δαπανήσουμε και άλλο χρήμα, θα το κάνουμε αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της εισφοράς για το 2021 για να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς για όλους, είπε ο πρωθυπουργός.

Τουρκία 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία εάν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Εκτίμησε πως είναι θετικό βήμα η επιστροφή του Ορουτς Ρειτς στην Αττάλεια και ανέφερε: Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει συνέχεια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, να καθίσει στο τραπέζι για τη μία διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που θα έχουμε ενδείξεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.

“Συμφωνία” με Τουρκία

Δεν υπήρξε καμία συμφωνία παρά η γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας προφορικής συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία δυστυχώς καταπατήθηκε, είπε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στην κατ ιδίαν συνάντηση μαζί τους και τον κ. Τσίπρα αλλά ενημερώθηκε και ο διπλωματικός του σύμβουλος.

“Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην ενημερώνω τους αρχηγούς αλλά απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους ίδιους γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω και απαιτώ κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση υπευθυνότητα” είπε ο πρωθυπουργός.
Άμυνα 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας τονίζοντας ότι είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. “Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Σχολεία 

Ερωτηθείς για τα σχολεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό 

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε εντελώς διαφορετική πολιτική: Φύλαξη συνόρων, γρήγορη απονομή της διαδικασίας ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ με το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνη της.

Αυτό που έγινε στη Μόρια, που κάηκε από “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να το δούμε μέσα στην τραγωδία ως ευκαιρία. Να δραστηριοποιηθεί η Ε.Ε. Υπάρχει δέσμευση ότι θα καταθέσει τις προτάσεις της έως 30.09.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα πρέπει να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη ένα νέο ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα προβλήματα της Μόριας. Το κράτος ήταν και είναι “παρών” από την πρώτη στιγμή. Οι συνθήκες του νέου καταυλισμού θα είναι πολύ καλύτερες.

“Στη Λέσβο θα υπάρξει ένα νέο μόνιμο Κέντρο και το λέω ξεκάθαρα προς όλους και προς κάποιους ακραίους. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου Κέντρου να έχει και τη διαχείριση της Ε.Ε. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης και ασφαλώς και χρηματοδοτική” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είναι σε επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ με την οποία όπως είπε συνομίλησε και χθες το βράδυ για το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας “και θέλω να εξάρω τον ρόλο της καγκελαρίου”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα δράσης για την οικονομία, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης  θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους. Η πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, ανακοίνωσε την αγορά 18 Rafale, την αγορά καθώς και την αναβάθμιση φρεγατών και 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις.

 

Σχετικά Νέα