LIVE: Στη Βουλή μεταφέρεται ο πόλεμος για το σκάνδαλο Novartis

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται το πρωί της Τετάρτης ο πόλεμος για την υπόθεση Novartis, καθώς αναμένεται μια μαραθώνια μονομαχία κορυφής στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν υψηλοί τόνοι και βαριές εκφράσεις τόσο από τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Η Βουλή καλείται να διακριβώσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ Σαμαράς και Πικραμένος καθώς και 8 πρώην υπουργοί (πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που δεν θα παρευρεθεί) αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.

Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν από όλους οι προβλεπόμενοι από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνοι, για την οικονομία της συζήτησης με την ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για τα αναφερόμενα πρόσωπα. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9 το πρωί και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ψηφοφορία με τις 10 κάλπες που θα στηθούν – μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο – αναμένεται να διεξαχθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Εν συντομία, η πρόταση συνίσταται στο να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν. Ειδικά ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δέον να επισημανθεί ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που εκφεύγει των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη μελών της κυβέρνησης).

 Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να στηθεί μία κάλπη για κάθε εμπλεκόμενο

Την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis. H απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει, καταρχήν, ότι στην ψηφοφορία θα στηθούν δέκα κάλπες. Όμως η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Αν για παράδειγμα οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθεται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε ίσως να στηθεί μια κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Η εισήγηση του Νίκου Βούτση για δέκα κάλπες έλαβε πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 8 ψήφων. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μια μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει καταρχήν ένα μήνα προθεσμία για να καταθέσει το πόρισμά της και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή από τη σημερινή ψηφοφορία αλλά – όπως λένε – δεν θα νομιμοποιήσουν και τη διαδικασία με τις δέκα κάλπες που επέλεξε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, σημειώνεται πως στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται πως μία ψηφοφορία με δέκα κάλπες μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα, καθώς είναι προφανές πως αναμένεται να γίνει και μία εσωκομματική καταμέτρηση δυνάμεων μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα