Βίντεο από τις συγκρούσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια Γενικής Απεργίας

Άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Γαλλία, σήμερα, κατά τη διάρκεια Γενικής Απεργίας, μεταξύ διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων.
Διαδηλωτές πραγματοποιήσαν επιθέσεις σε πολυεθνικά καταστήματα, λίγο αργότερα έκανα την εμφάνισή τους οι αστυνομικές δυνάμεις όπου χτυπώντας βάναυσα τους διαδηλωτές προσπάθησαν να διαλύσουν το θυμωμένο πλήθος.
Ταχυδρομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Γαλλια πραγματοποιούν σήμερα απεργία προκειμένου να αντιτεθούν στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, «εμπνευστής» της οποίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορούν ότι τους επιτίθεται.
 Η λειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων διαταράχθηκε, όπως και η φιλοξενία των νηπίων στα νηπιαγωγεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος και αναμένονται διακοπές ρεύματος.

Από 130 έως 140 διαδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στη Μασσαλία, διανομείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία γύρω στις 11:00 τοπική ώρα υπό βροχή. Η Λεονόρ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Mucem (Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου), καταγγέλλει τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο μουσείο. «Οι υπηρεσίες υποδοχής και επιτήρησης έχουν ανατεθεί σε εξωτερική εταιρία», εξηγεί η συνάδελφός της, Μαρίνα.

Πίσω από ένα πανό που έγραφε «όχι στο ξεπούλημα συλλογικών δικαιωμάτων», στους διαδηλωτές (2.800 σύμφωνα με την περιφέρεια) περιλαμβάνονταν φοιτητές, ενώ στο Μονπελιέ 2.600 έως 4.000 διανομείς, ερευνητές, τελωνειακοί, προσωπικό συντήρησης των δρόμων, μισθωτοί στα νοσοκομεία διαδήλωναν. «Ούτε επιλογή, ούτε καταστολή, ανάκληση», φώναζαν φοιτητές της «κοινότητας» του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί που διαμαρτύρονται για τον νόμο προσανατολισμού και επιτυχίας των φοιτητών.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, που είχε να εμφανιστεί από την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010, αποτελεί το γεγονός ότι οι πέντε ηγέτες των κυριότερων εθνικών συνδικάτων θα πορευθούν μαζί, από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόνμ στο Παρίσι. Εδώ και έναν χρόνο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πενταετίας.

Μετέθεσε επίσης κατά έναν χρόνο το σχέδιο επαναξιολόγησης της σταδιοδρομίας των δημοσίων υπαλλήλων (PPCR) το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διατήρησε το πάγωμα του δείκτη για τον υπολογισμό των μισθών και επανέφερε την ημέρα χωρίς αποζημίωση ασφάλισης (καταβολή του μισθού από τη δεύτερη ημέρα της διακοπής λόγω ασθένειας).

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση με μόνο αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες. Οι κατευθύνσεις που έχουν επιλεγεί, μεταξύ των οποίων μια παράταση της προσφυγής στους συμβασιούχους, συνιστούν, όπως λένε, μια «επίθεση» στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου το πρώτο τρίμηνο του 2019, όμως οι υπάλληλοι αναμένουν με δυσπιστία την έκθεση CAP 22, η οποία αναμένεται να κάνει εξοικονομήσεις. Ο Ντουσόπ υπόσχεται «μια φάση διαβούλευσης» μετά την υποβολή της έκθεσης, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα