Live όλες οι εξελίξεις από το κρίσιμο Eurogroup

European Central Bank To Announce Bond-Buying ProgramΣτο αποψινό κρίσιμο για τη χώρα Eurogroup αναμένεται να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα σε πολιτική συμφωνία επί της αρχής και να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση για τη χώρα τόνισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, ενώ οι δηλώσεις αναμένονται γύρω στις 11.30 ώρα Ελλάδας.

To χθεσινό Euroworking Group, το οποίο και συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ,ναι μεν εισηγήθηκε θετικά,από τεχνικής πλευράς,την άμεση εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης,ωστόσο απέφυγε να πάρει θέση για το χρέος.

«Το ποσό της δόσης πρέπει να είναι ικανοποιητικό, έτσι ώστε, πέρα από την εξυπηρέτηση του χρέους, να αξιοποιηθεί και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου» εξηγούσε χθες κοινοτική πηγή, ενώ θετική έκβαση προανήγγειλαν Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Στουμπ.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες,οι υπουργοί οικονομικών και ο διευθυντής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ, “έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί”.Αυτό που διαφαίνεται  ως το πιο πιθανό σενάριο είναι σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ να «κρατήσει απόσταση»… από το ελληνικό ζήτημα,μέχρις ότου βρεθεί η χρυσή τομή για το χρέος.

Άλλωστε χθες,λίγες ώρες πριν το Eurogroup,το ΔΝΤ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA),υπονοώντας ακόμη μια φορά τις προθέσεις του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  εμμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων.

Ταμείο και Ευρωπαίοι,ουσιαστικά διαφωνούν κυρίως ως προς τον χρονικό ορίζοντα που είναι αναγκαίος για να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με το ΔΝΤ να ζητά δεσμεύσεις ανακούφισης του ελληνικού χρέους και μετά το 2018, με την Ευρώπη να επικεντρώνεται σε βαχρυπρόθεσμου χαρακτήρα προτεινόμενα μέτρα που δεν ικανοποιούν το Ταμείο.

 


 

 

Δηλώσεις των υπουργών οικονομικών προσερχόμενοι για την κρίσιμη συνεδρίαση:

 

Σόιμπλε:Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί κατά κύριο λόγο

Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε .

“Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί κατά κύριο λόγο” τόνισε προσερχόμενος στη συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Αναφορικά με το χρέος είπε ότι “η ρύθμισή του δεν είναι ένα επείγον ζήτημα”, ενώ επέμεινε στην παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. “Πρέπει να συνομιλήσουμε με Ελλάδα και ΔΝΤ”, συμπλήρωσε.

Πιερ Μοσκοβισί:Ελπίζω σήμερα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα

Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως προσέθεσε, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι.

Πέτερ Καζιμίρ:Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση προς την Ελλάδα

Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύκτα μαζί στο Eurogroup», έγραψε στο Twitter ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

Πάντοαν: Σύνθετη και πολυδιάστατη η συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Σαπέν: Στόχος να φθάσουμε σε συμφωνία

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.
Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Ντάισελμπλουμ: Στόχος της σημερινής συνεδρίασης να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ

«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».
Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

Ντομπρόβσκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:» Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Σχετικά Νέα