Στο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι βόμβες να σκάνε δίπλα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Νασράλα.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλάνα φαίνεται η καταστροφή που προκάλεσαν τα μαχητικά του Ισραήλ που επιτέθηκαν στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που επικαλούνται πηγές από τις αρχές ασφαλείας του Λιβάνου, Ιρανός πράκτορας που εργαζόταν για τους Ισραηλινούς ήταν αυτός που πρόδωσε την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.
Υπενθυμίζεται πως το Reuters αποκάλυψε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ είχε προειδοποιήσει τον Χασάν Νασράλα ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονταν να τον δολοφονήσουν και του είχε ζητήσει να μεταβεί στο Ιράν. Ωστόσο ο Νασράλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επέλεξε να μείνει στον Λίβανο.
Νασράλα: Είχε υπογράψει εκεχειρία με το Ισραήλ πριν τη δολοφονία του
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, στην εκπομπή της Αμάλ Αμανπούρ, η κυβέρνηση της χώρας είχε καταλήξει σε συμφωνία για εκεχειρία 21 ημερών με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ, ως κυβερνητικός εταίρος, είχε υπογράψει επίσης αυτή τη συμφωνία, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ότι το Ισραήλ είχε δεχτεί την εκεχειρία.
Ωστόσο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν δραματικές. Λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συμφωνία, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε όταν το υπόγειο κρησφύγετό του στα νότια προάστια της Βηρυτού δέχτηκε τριπλό στοχευμένο πλήγμα από μαχητικά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας διατρητικές βόμβες. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του Λιβανέζου Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να είχε εμπλακεί σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ πριν από την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο.
Η αποκάλυψη αυτή, αν είναι αληθινή, υποδεικνύει την «πανουργία» του Ισραήλ αλλά και την αποτυχία της λιβανέζικης πολιτικής ηγεσίας να προστατεύσει τον λαό της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της εσωτερικής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα από το 2016.
Η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση, κερδίζοντας τον έλεγχο, ενώ οι ρουκέτες προς το Ισραήλ φαίνεται ότι απλώς έφεραν τον πόλεμο πίσω στη γειτονιά του Λιβάνου, χωρίς να εξυπηρετήσουν κάποιον στρατηγικό σκοπό.